Dostojno kroz svetlu tradiciju 1

Danas se proslavlja 22. april – Dan Grada Šapca, u spomen na konačno oslobađanje od Turaka, kada su 1867. godine predati ključevi grada.

Sve do 2000. godine kao Dan grada slavio se 23. oktobar, kada je 1944. oslobođen Šabac u Drugom svetskom ratu. Međutim, tek posle demokratskih promena javnost je upoznata sa zločinima koje je počinila komunistička vlast. Odmah po oslobođenju počela je i odmazda pobednika, tako da su bez suda i suđenja ubijani viđeniji građani. Posebno tragično bilo je što su žrtve bile ubijane na šabačkom mostu i bacane u Savu, da im se ni grob ne zna. Udruženje građana „Most“ podiglo je kod železničkog mosta crkvu pokajnicu, a štampan je i časopis istoimenog naziva gde su objavljene sudbine stradalih.

Jedan od predloga za Dan grada bio je i drugi novembar, kada je 1918. godine oslobođen Šabac u Prvom svetskom ratu. Zbog stradanja i herojstva, kada polovina od 15.000 stanovnika nije dočekala oslobođenje, Šabac je jedini u Srbiji nosilac tri odličja: Francuskog ratnog krsta sa palmom, Ratnog krsta Čehoslovačke Republike i Karađorđeve zvezde. Sam grad osnovan je 1470. godine, i kroz vekove bio pored Beograda najvažnija tvrđava između dve carevine: Turske i Austrije. Poseban značajan ima dolazak Jevrema Obrenovića u Šabac, pre dva veka, sa prvinama u Srbiji: prva bolnica i apoteka, staklo na prozorima, dušeci na krevetima, prvi klavir i fijaker, bela kafa… U istoriji grada svetlim slovima zabeleženo je da je Šabac jedini u okupiranoj Evropi u jesen 1940. godine primio više od hiljadu jevrejskih izbeglica, koje niko nije smeo da prihvati.

Veoma značajne su i kulturne ustanove kao Šabačka gimnazija koja ove godine obeležava 180. godišnjicu, Biblioteka šabačka – 170 godina, a pozorišni život traje već 177 godina… U Šapcu su se školovali, živeli i radili, pored ostalih: Jovan Cvijić, Isidora Sekulić, Stanislav Vinaver, Mileva Marić, Živojin Pavlović, Oskar Davičo, Laza Lazarević, Dušan Kovačević…

U novije vreme Šabac je prepoznatljiv po kulturi, jer se iz gradskog budžeta za nju izdvaja sedam odsto – oko 200 miliona dinara, a to je vidno po „Pozorišnom proleću“, najboljem festivalu u Srbiji, biblioteci sa više od 200.000 knjiga i 14.000 čitalaca, po novoj postavci u Narodnom muzeju u Šapcu, po specijalizovanim likovnim izložbama, po najstarijem „Oktobarskom salonu“ u Srbiji… U obrazovanje su takođe uložena značajna sredstva tako da su sve škole na seoskom području renovirane i uređene da ne zaostaju po uslovima za školama u gradu. U sportu se postižu vredni rezultati, i za očekivati je da kajakaši KK „Zorka“ nastave žetvu medalja sa najvažnijih međunarodnih i domaćih takmičenja, da FK „Mačva“ uđe u najkvalitetniju ligu, da ŽRK „Medicinar“ postane prvak države, da vaterpolisti nastave igre u regionalnom takmičenju…

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredsrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari