Jedna od najznačajnijih potreba žitelja Velikog Gradišta i okoine počela je da se ostvaruje na najbolji mogući način – svečano je otvoren deo postrojenja na vodoizvorištu „Jelak-Smonice“.

Reč je o završetku prve i najobuhvatnije faze projekta rekonstrukcije objekta od izuzetnog značaja sa koga se vodom snabdeva stanovništvo Velikog Gradišta, metropole srpskog turizma „Srebrnog jezera“, kao i naselja Požeženo i Kusiće. Svečanosti povodom završetka radova prisustvovali su Goran S. Petrović, načelnik Braničevskog okruga, Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište sa saradnicima, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Instituta „Jaroslav Čarni“, preduzeća „Projektomontaža“ Beograd i stručnog nadzora „Srbija vode“, zatim brojne zvanice iz javnog i kulturnog života grada.

Podsetimo, u letnjem periodu sa pomenutog vodoizvorišta snabdevalo se oko 15.000 potrošača, a dosadašnje stanje objekata i opreme ugrožavalo je sigurnost vodosnabdevanja, predstavljajući, takođe, opasnost za zaposlene i sanitarnu bezbednost.

Obraćajući se prisutnima, Ljubica Mitić, direktorka Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Veliko Gradište istakla je: – Ovde smo povodom završetka radova na jednoj od tri investicije, koje predstavljaju kapitalno infrastrukturne objekte od vitalnog značaja za Veliko Gradište i susedna naselja koja gravitiraju na gradskom vodoizvorištu, a vrednost im je 110 miliona dinara uz učešća Direkcije za vode Republike Srbije.

U nastavku govorio je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, podsetivši da je sličan skup na ovom mestu bio i pre godinu dana: – Znamo šta voda znači za život građana, a bili smo u fazi da je pretila opasnost da grad i Srebrno jezero ostanu bez vode. Završeno je 95 odsto planiranog, naproleće ostaje da se ovaj rezervoarski prostor poveže sa delom koji snabdeva Požeženo i Kusiče i definitivno usmeri ka vodotornju, čime ćemo zaokružiti ovu kapitalni investiciju. Naravno, to je deo budućeg sistema kompletnog snabdevanja vodom. Početkom nedelje se sva projektna dokumentacija, a 14. novembra imamo podpisivanje sa predstavnikom EU u vrednosti od 4,5 miliona evra za vodoizvorište Ostrvo i to je prva faza koja treba da bude završena do 2013. godine. Zahvalio bih ovom prilikom Republičkoj Direkciji za vode i ostalim učesnicima u radovima – rekao je Milić.

O značaju novog objekta govorio je i Goran S. Petrović načelnik Braničevskog okruga: – Suština ove investicije nije samo u distribuciji zdravlja pijaće vode već i njenoj zaštiti. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u periodu od 2008. godine do danas. Samo u opštinu Veliko Gradište uložilo je 146 miliona dinara, što takođe znači da je imalo kapacitet da ispratimo projekte i da građanima omogućimo da imaju adekvatne uslove za život koji se odnose na snabdevanje vodom. Inače, svi naši kapaciteti moraju da idu ka zaštiti voda koje su resurs budućnosti – istakao je načelnik Petrović.

Na izvorištu trenutno su u eksplotaciji četiri bunara zbirnog kapaciteta 55 litara u sekundi, a kvalitet vode je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti .

Po rečima Andreja Popovića rukovodioca vodoizvorišta izgrađeno je 1.000 kvadrata novog rezervoarskog prostora koji će se spojiti sa postojećim od 500 čime će se utrostručiti ukupna zapremina. Takođe, izgrađena je i nova pumpna opremljena hidromašinskom i elektro-opremom i hlorna stanica za automatsku dezinfekciju vode.

Dobijen je i savremeni prostor za boravak posade sa centrom za nadzor i upravljajne procesima u proizvodnji vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari