Doživeti stotu: Kako je prošla proslava jubilarnog rođendana u Domu za penzionere "Bežanijska kosa"? 1Foto: Nađa Vukajlović

Ovog sunčanog prolećnog dana u bašti Doma penzionera Bežanijska kosa dočekala nas je Milica Filipović – penzionerka koja je juče proslavila svoj 100. rođendan.

Ovaj dom okružen je zelenilom sa svih strana, potpuno je izolovan od gradske buke, sve izgleda poprilično idilično i umirujuće, pravo mesto za provođenje penzionerskih dana.

U bašti doma koja je okružena drvećem, grupa penzionera bila je okupljena oko današnje slavljenice Milice Filipović. Pored njih, uz Milicu je bila i njena porodica; ćerka, unuka, i dva praunuka.

Napuniti sto godina nije mala stvar, te je Milica opravdano bila u centru pažnje. Sve vreme su joj prilazili njeni cimeri, čestitali rođendan, a nisu propuštali priliku da joj udele komplimente i pohvale.

Milica ipak nije mislila da će doživeti stotu.

– Ja se čudim kako sam došla do stote godine, ne mogu da verujem. Prošle godine sam takođe slavila rođendan ovde u domu, onda je direktor rekao ako budem napunila sto godina da će to slaviti ceo dom, i tako je i bilo, kaže Milica.

Prisećajući se svog života govori da je oduvek živela skromno, ali da je volela bioskop i pozorište, a posebno modu. Dugo godina je radila u jednoj robnoj kući u Jagodini, gde je i provela veći deo svog života.

Ovogodišnja proslava rođendana joj je draža od prethodne, kaže da joj je dan jako lep, ali i da uživa u svom životu u domu, gde svakog dana izlazi i šeta i ima prijatelje sa kojima se dobro slaže.

Milica kaže da tajnu za dugovečnost nema, da se dobro oseća i da ne pije lekove.

U Beograd se preselila pre četiri godine, kada je slomila nogu, a već tri godine je u Domu za penzionere Bežanijska kosa, koji postoji u okviru Gerontološkog centra Beograd. Kaže da je ćerka i unuka posećuju gotovo svakog dana.

U samom domu, u „kafiću“ u kojem penzioneri provode svoje slobodno vreme, uživali su u horu doma, koji broji više od 30 članova, kao i u posluženju i torti.

Doživeti stotu: Kako je prošla proslava jubilarnog rođendana u Domu za penzionere "Bežanijska kosa"? 2
Foto: Privatna arhiva

Svake srede penzioneri uživaju uz muzičke izvedbe hora, danas kao i inače na repertoaru je bila starogradska muzika, uz koju su svi pevali, a mnogi su i veselo plesali.

Na zidu kafića šarenim slovima stoji znak na kojem piše „Srećan rođendan“, a pažnju privlači i sto pun poklona i cveća koje je Milica danas dobila.

Dom gde 112 korisnika ima preko 90 godina

Irena Babović, zadužena za medije u ovoj instituciji, navodi da u Domu Bežanijska kosa imaju 600 mesta, a da je posebno zanimljivo što je u samoj ustanovi smešteno 112 korisnika starosti preko 90 godina.

– Imamo četiri 99-godišnjaka, dva stogodišnjaka i jednog korisnika koji je u februaru napunio 101 godinu. U maju ćemo proslaviti još jedan stoti rođendan. Dom na Bežanijskoj kosi je najveći i najopremljeniji dom u Evropi, ima pet izdvojenih objekata koji su povezani hodnicima i koji pomažu korisnicima, jer ne moraju izlaziti iz jednog objekta da bi stigli u drugi. Svaka zgrada ima svoju trpezariju, biblioteku i čitaonicu, postoje i sale za fizikalnu i radnu terapiju. Ovde imaju sve, kao grad u malom, kaže Babović za Danas.

Obzirom da dom broji 600 korisnika, Babović ističe da svako može da nađe prijatelja ili nekog ko mu odgovara. Korisnici se međusobno druže i idu na različite hobije i sekcije zajedno.

Hor svira već više sati, a dobar deo penzionera se i dalje veseli istim intenzitetom kao i ranije. Izgledaju kao da im danas godine ne predstavljaju nikakav problem, kao da će svi oni bez problema jednog dana doživeti stotu, baš kao i Milica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari