Dr Ana Miljanović: Preteća epidemiološka situacija u celoj Šumadiji, Krizni štab odlučuje o početku polugodišta 1Foto: Z.S.M.

U Šumadiji i Kragujevcu juče je zabeležen rekordan broj novoobolelih od početka pandemije. Prema miišljenju epidemiološkinje Ane Miljanović, taj broj je tri puta veći, ali se vrus kovida „maskirao” iza blaže forme, pa se veliki broj ljudi, koji imaju samo blage simptome, kijavicu i kašalj, ne testira.

– Aktuelna epidemiloška situacija na teritoriji Šumadijskog okruga je trenutno preteća. Od početka godine, iz dana u dan raste broj novoinficiranih. Samo u poseldnjih 24 sata registrovan je „rekordan” broj novoinficiranih od početka pandemije – 878 novoobolelih osoba. To je polovina, od ukupnog broja testiranih – današnji su podaci dr Ane Miljanović, specijalista epidemiologije i načelnica centra za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Naravno, najveći broj obolelih je baš u samom gradu Kragujevcu, čak 617 samo za jedan dan, što je, takođe, polovina od broja juče testiranih osoba.

Kako ona navodi, u ovom trenutku, ne samo na ovom području, dominatan je soj omikron korona virusa i bez obzira na veliki broj novoobolelih ne bi trebalo stvarati panku, „jer je u pitanju blaga varijanta virusa“.

– Prema simptomatologiji i posledicama u pitanju je balaža varijanta virusa, u odnosu na prethodne, ali i ovaj soj ostavlja teške posledice kod starijih osoba i hroničnih pacijenata i nevakcinisanih osoba – istakla je ona.

U ovom trenutku, kako dr Miljanović dodaje, veliki je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i kovid ambulante jer ispred njih čeka mnogo ljudi da bi se pregledali, testirali i lečili, tako da je u Kragujevcu danas otvorena još jedna kovid ambulanta (pored Respiratornog centra ATD-a i „Zastavine” ambulante) – Zdravstvena stanica broj 1 Doma zdravlja u naselju Vašarište.

Dr Miljanović je apelovala na sugrađane da budu odgovorni.

– Vakcinacija je klučna u borbi protiv korone, jer ona najbolje štiti od same zaraze, kao i teških formi bolesti. Masovnom imunizacijom sprečavamo i pojavu novih sojeva virusa – podsetila je ona.

Trenutno na području Šumadijskog okruga prvu dozu vakcine primilo je nešto više od 44,5 odsto stanovnika, a treću tek svaki četvrti, što, prema rečima dr Miljanović, nije dovoljno, te je apelovala na građane da se vakcinišu.

Dr Ana Miljanović: Preteća epidemiološka situacija u celoj Šumadiji, Krizni štab odlučuje o početku polugodišta 2
Dr Ana Miljanović, Foto: S.Z.M.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pri IZJZ Kragujevac svakodnevno sporovodi zdravstveni nadzor nad obolelim osobama i njihovim kontaktima, a epidemiološkinja Miljanović je podsetila i na poslednju odluku republičkog Kriznog štaba da je izolacija za obolele skrćena na sedam dana za zaražene, a pet dana za njihove kontakte.

Po isteku ovog perioda i za jedne i druge obavezno je nošenje zaštitne maske. Što se tiče škola, prema njenim rečima, čeka se odluka Kriznog štaba o načinu izvođenja nastave posle raspusta, a u ustanovama socijalne zaštite u Kragujevcu, pre svega, Gerontološkog centra i Centra za smeštaj odraslih lica u Malim Pčelicama „trenutno nema iskakanja” po broju novoobolelih u ovom talasu pandemije, ali se situacija u njima svakodnevno prati.

Što se tiče situacije pu vezi sa sezonskim gripom na području Šumadije je izolovan virus AH3, a za njega postoji dovoljan broj vakcina u Domu zdravlja.

– Dom zdravlja Kragujevac prati bolesti slične gripu i akutne respiratorne infekcije i statistički ih poredi sa nedeljom u prethodnoj godini. Za sada broj obolelih od njih polako raste na ovoj teritoriji, ali još nije alrmantan – tvrdi doktorka Miljanović.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari