Danica Grujičić izjavom razljutila kolege: Dokažite da su lekari umrli samo od kovida 1

Prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS doktorka Danica Grujičić dovela je u pitanje tvrdnje da je Srbija zemlja u kojoj je veliki broj lekara stradao od kovida 19, razljutivši tako pojedine svoje kolege.

Ona je gostujući u emisiji Reč na reč na RTS-u kazala da takve tvrdnje treba „dokazati“.

Dr Grujičić je takođe negirala da je Srbija zemlja koja je imala jedan od najvećih brojeva umrlih, kako je to rekla potpredsednica DS Dragana Rakić, koja je takođe gostovala u pomenutoj emisiji.

– Ova država je lažirala i broj preminulih i broj obolelih od kovida. Jedna smo od najgorih država u svetu i po broju umrlih na milion stanovnika i po broju umrlih lekara i po broju zaraženih – kazala je Dragana Rakić.

Dr Grujičić je kazala da to nije tačno.

– Ja ću uvek prvo biti lekar pa onda političar. Moramo govoriti otvoreno šta je urađeno za ovo vreme, gde su se najrazvijenije zemlje bukvalno izgubile. Bilo je svega što je bilo potrebno. Državni sektor je položio sve moguće ispite – izjavila je Grujičić, dodajući da je možda privatni sistem mogao biti uključen u borbu protiv pandemije.

Na konstantaciju Dragane Rakić da su mnogi lekari izgubili život od kovida 19 dr Grujičić je rekla „dokažite da su lekari umrli ‘samo od kovida'“.

– Ja bih jako volela da vi kao filozof meni dokažete na koji način ćete vi to dokazati. Kako možete da govorite o lažima – kazala je dr Grujičić.

Komentarišući ovaj nastup dr Grujičić, dr Vuk Vučić, predsednik udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida kaže da se radi o politizaciji smrti kolega.

-Kako se spustiti na nivo da izražavate sumnju u smrt kolega i ne odnosite se prema njima sa jednim pijetetom koji su zaslužili boreći se protiv pandemije u zemlji koja ima jedan od najvećih viškova smrtnosti u svetu? Ne znam zaista šta se desi sa lekarima koji nakon što dođu na izborne liste počnu tako da nastupaju – kaže dr Vučić.

Podatke o preminulim lekarima tokom pandemije prikupljao je Sindikat lekara i farmaceuta. U jednoj od poslednjih medijskih objava ovim povodom navedeno je da je od kovida 19 preminulo preko 14o lekara.

Na drugoj strani, Lekarska komora Srbije na svom sajtu prenosi da je od kovida 19 preminuo 81 doktor.

Dr Danica Grujičić je podsetila na ovaj podatak LKS, rekavši i da je prosečna starost preminulih kolega bila 60 godina, i da se oni „mogu dovesti u vezu sa koronom ali ne možemo biti sigurni da su samo od korone bolovali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari