Dr Mićić: Dramatično raste broj pregleda u kovid ambulantama, pacijenti svih starosnih dobi 1Foto: Printscreen/RTS

Doktorka Svetlana Mićić iz Doma zdravlja Savski venac navodi za RTS da se dramatično povećava broj pregleda u kovid ambulantama na dnevnom nivou. Ove nedelje imamo oko 200 pregleda dnevno za razliku od prethodne dve nedelje kada su te brojke išle oko 150. Znači, broj se dramatično uvećava, i svakako narednih dana i nedelja će biti mnogo veći, ukazuje Mićićeva.

Doktorka Svetlana Mićić navodi da dolaze pacijenati svih starosnih dobi.

„Od mlađih koji su bili u početku da kažem primarno posetioci kovid ambulanti, zatim radno sposobna populacija, ali i stariji koji su verovatno bili u kontaktu sa mlađim članovima koji su već bili zaraženi“, objašnjava dr Mićić.

Ukazuje da se broje pregleda dramatično povećava.

„Ove nedelje imamo oko 200 pregleda dnevno za razliku od prethodne nedelje kada su te brojke išle oko 150. Znači, broj se dramatično uvećava, i svakako narednih dana i nedelja će biti mnogo veći“, ukazuje dr Mićić.

Govoreći o kliničkoj slici navodi da je lakša, da mnogi nemaju simptome ili su blagi, piše RTS.

„Mnogi nemaju simptome ili su blaži, ali ima onih i sa srednje teškim simptomima. Svakako, lakša je klinička slika što se reflektuje na broj hospitalizovanih koji je ipak manji u odnosu na broj zaraženih“, navodi dr Mićić.

Ukazuje da dolazi do probijanja imuniteta, te da treba razmišljati o daljoj vakcinaciji.

Posebnu pažnju, dodaje ona, treba posvetiti starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Apeluje na one koji su bili u kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna, a nemaju simptome, da ipak ostanu nekoliko dana kući u nekoj vrsti samoizolacije.

„Oni koji su pozitivni, ukoliko imaju lakšu kliničku sliku i nemaju potrebu za upućivanjem na hospitalizaciju, imaju zakonsku obavezu sedam dana od momenta pozitivnosti da budu u kućnoj izolaciji. A oni koji znaju da su bili u kontaktu, a nemaju nikakve simptome, svakako treba da izbegavaju kontakte i nose masku“, kaže dr Mićić.

Poziva građane da poštuju protivepidemijske mere – nose maske u zatvorenim prostorima, drže distancu i održavaju higijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari