Dr Zavoda za javno zdravlje Subotica: Severnobački okrug ima najvišu stopu obolevanja i smrtnosti od raka dojke 1dr Nada Kosić Bibić, foto: Natalija Jakovljević/Danas

„Severnobački okrug je za ovu i prethodnu godinu imao najvišu stopu obolevanja i najvišu stopu smrtnosti, u odnosu na republički prosek. Stopa obolevanja je bila 82,4, a stopa smrtnosti 21,4“, ističe dr Nada Kosić Bibić iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Razlog za to je, kako navodi, zato što se dijagnoza postavlja kada je bolest već uznapredovala.

„Prema poslednjim podacima zdravstvene statistike za 2021. godinu, u Opštoj bolnici Subotica je lečeno 108 žena sa ovom dijagnozom, svaka peta, 20 odsto njih, je mlađa od 50 godina, a oko 60 odsto žena je mlađe od 65 godina, i pripadaju grupi radno aktivnog stanovništva“, kaže dr Kosić Bibić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, za Severnobački okrug, u 2020. godini, je ukupno obolelo 162. žene, a bitke sa ovom bolešću su izgubile 52. žene.

Na osnovu podataka registra za rak Javnog zdravlja Subotica i registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, ukupan broj obolelih u 2020. godini je bio 4.386 žena, a bitku je izgubilo 1.782. žene.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ stope su 2020. godine iznosile 64,5 na 100.000 žena, što nas, prema oceni dr Kosić Bibić, svrstava negde u rang srednje visokih stopa, kao i ostale zemlje u našem okruženju.

„Kada govorimo o stopama smrtnosti, sa stopom od 20,3 koliko je iznosila u 2020. godini, mi pripadamo grupi zemalja koja ima najvišu stopu smrtnosti“, upozorava.

Dodaje da rak dojke predstavlja najzastupljeniju bolest kod žena svuda u svetu.

„Prema poslednjim podacima Globokana, iz 2020. godine, danas sa ovom bolešću živi više od 6 miliona žena u svetu. Svake godine imamo 2,2 miliona novoobolelih slučajeva i više od 680.000 onih koji su u toku godine izgubili bitku sa ovom bolešću“, napominje.

Prevencija bolesti jako važna

Kosić Bibić upozorava da je značaj prevencije ranog otkrivanja ove bolesti veoma važna.

„Danas imamo dostupnu sve savremeniju terapiju koja daje zaista odlične rezultate, ukoliko se na vreme započne sa lečenjem bolesti“, ocenjuje.

Navodi da, međutim, još uvek ne znamo šta je glavni uzrok oboljevanja žena od raka dojke, „a kada se simptomi jave, obično predstavljaju već uznapredovalu bolest“.

Prema njenom mišljenju, duvan, izloženosti duvanskom dimu, prekomerno konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana, gojaznost, jesu faktori rizika na koje mi možemo da delujemo i treba da delujemo.

„Važna stvar jesu redovne kontrole. Nužno je da žene naprave promene u svojim ponašanjima i da brinu o svom zdravlju“, poručuje.

Dodaje da mlade devojke već posle 20 godina treba da rade samopregled dojki jednom mesečno.

„One treba da upoznaju strukturu svojih dojki, jer se često dešava da je žena upravo ta koja prva primeti promene. Skrining i mamografski pregledi jesu ključni, jer mogu otkriti milimetarske promene, kada žena još ništa ne može da napipa, a upravo otkrivanje u ranoj fazi može značiti potpuno izlečenje“, napominje.

Navodi i da žene iznad 30 godina, osim samopregleda, treba da odu na pregled i kod svog izabranog lekara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari