Dr Zlatan Elek traži odlaganje Uredbe do "kompromisnog rešenja": Situacija u KBC alarmantna – ponestaju hrana i gorivo, gomilaju se dugovi 1Foto: KoSSev

Prošlo je više od mesec dana od kada je stupila na snagu nova Uredba CBK kojom se dinar praktično isključuje iz platnog prometa na Kosovu i zabranjuje nastavak uvoženja novca iz centralne Srbije zarad isplata plata, penzija i drugih davanja.

Stanje u KBC Kosovska Mitrovica je alarmantno, kazao je na današnjoj konferenciji za štampu direktor ove ustanove Zlatan Elek, prenosi KoSSev. On traži „odlaganje“ primene uredbe dok se „ne pronađe kompromisno rešenje na obostrano zadovoljstvo“. Poziva Zapad da „utiče na Kurtija“ i nada se da će „prevladati razum“. Sa druge strane, „hrabre“ ga izjave srpskog predsednika.

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, danas je održana konferencija za štampu povodom uredbe Centralne banke Kosova, odnosno, kako je saopšteno, negativnih posledica ove odluke na rad bolnice.

Alarmantno stanje

Elek je konstatovao da KBC Kosovska Mitrovica „otežano“ funkcioniše.

„I pre donošenja uredbe nije bilo toliko dobro, ali sada je stvarno već alarmantno stanje“, naveo je.

Kao jednu od ugroženih kategorija izdvojio je zaposlene u KBC-u, njih oko 1,700, kojima je početkom meseca legla plata a koju u celom iznosu mogu da podignu jedino na teritoriji centralne Srbije.

„To je prva kategorija koja je direktno ugrožena. Znate da nam plate dolaze redovno iz Srbije od 2013. godine i da su u više navrata bile uvećane, a sada svi radnici KBC, 1,700 porodica je direktno ugroženo usled nemogućnosti da podignu svoje lične dohotke. Već drugi deo ličnog dohotka nismo u stanju da podignemo“, kazao je Elek.

Zbog takve situacije, zaposleni u KBC su „osuđeni da idu u centralnu Srbiju da podižu lične dohotke“, dodaje direktor KBC.

Sa druge strane, podseća na velike redove ispred Poštanske štedionice – jedine banke gde zaposleni u KBC mogu da podignu plate na Kosovu, ali i da je tamo moguće podići novac samo na šalteru ali ne više od 10,000 dinara dnevno.

„Limitirano je davanje novca u Poštanskoj štedionici, pa evo niz naših pacijenata kažu da je moguće podići samo 5,000 dinara, i retko kojim danima 10,000 dinara“, dodaje Elek.

Ponestaje hrana za bolesnike

Druga najranjivija kategorija su bolesnici.

„Polako ponestaje hrane za bolesnike. Ova bolnica ima 563 kreveta, gotovo svakog momenta je kapacitet popunjen sa 2/3 pacijenata“, kazao je Elek.

Objašnjava da KBC snabdevaju hranom dobavljači sa „ovih prostora“, a da je KBC u obavezi da uslugu isplati u dinarskoj valuti.

„Opstruirani smo na dva načina. Prvi – postoji nekakva zabrana koju mi nismo videli u pisanoj formi, a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši dobavljači nisu u mogućnosti da nabave hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom. Na drugi način smo opstruirani tako što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima našim dobavljačima“, kazao je Elek.

Precizira da su od bolesnika najugroženiji dijabetičari, operisani pacijenti i pacijenti koji boluju od najtežih – malignih bolesti, zbog posebnog režima ishrane.

„Uskoro ćemo ostati bez goriva, nagomilavaju se dugovi za mazut“

Treći problem na koji je Elek ukazao su naftni derivati, odnosno nedostatak dovoljnih količina.

„Uskoro ćemo ostati bez goriva za sanitete ukoliko se ovako nastavi. Naš snabdevač je iz Kosovske Mitrovice i mi gorivo plaćamo isključivo u dinarima. Ukoliko se bude ovako nastavilo… Već se dugovi gomilaju, jer mi ne možemo da platimo adekvatno gorivo“, rekao je.

Elek dodaje da se četvrti problem odnosi na grejanje.

„Mazut ne može da nam dođe u dovoljnim količinama, i tu ćemo napraviti ogromne dugove, nismo u mogućnosti da izmirimo našeg dobavljača, da mu platimo to u dinarima“, rekao je.

KBC nije u mogućnosti da plati ni servisere za održavanje bolničkih aparata, majstore za održavanje liftova, za struju i vodu.

„Traže nadoknadu u dinarima“, dodaje Elek.

Podseća i da je u toku rekonstrukcija KBC-a.

„Mi smo dužni, delom kao investitori, da platimo firmama koje su takođe sa ovih prostora novčanu nadoknadu u dinarima“, objašnjava.

Elek traži da se uredba CBK „odloži“

Direktor KBC Kosovska Mitrovica konstatuje da se problemi „polako nagomilavaju“, te je na konferenciji uputio apel „međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu“.

Elekov apeluje da se Uredba Centralne Banke Kosova odloži.

Na pitanje novinara KoSSev portala do kada bi trebalo odložiti odluku, odnosno šta vidi kao rešenje za izlazak iz trenutne situacije, Elek nije dao precizan odgovor.

„Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo imati adekvatno rešenje, odnosno kompromisno rešenje na obostrano zadovoljstvo, a prevashodno na zadovoljstvo srpske zajednice koja živi na Kosovu i Metohiji“.

Sa druge strane, najavio je razgovore sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Srbije.

Precizira da sve što je kazao navodi da je Uredba CBK doneta prenagljeno i da ne ide u korist Srba.

„Mi smo pristalice dijaloga, mirnog rešenja odluke, a ne ovakvog naglog donošenja jednostranih odluka koje imaju za cilj eskalaciju problema na terenu, koja utiče i na zdravstvene radnike, ali i na običan narod. Šalje se signal narodu da napusti ova prostore zato što uskoro neće imati ni svoju valutu“, kazao je Elek.

Hrabre ga Vučićeve reči, a pita se šta će sledeće Kurti da uradi

Sa druge strane, kaže da ga hrabre izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o tome da „novca ima dovoljno“.

„Sva davanja iz Srbije su potpuno redovno išla dok nije ukinut dinar… Postavljamo svi pitanje koji će naredni korak Aljbina Kurtija biti, da nam oteža život na ovim prostorima“, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari