Braničevski okrug je izuzetno aktivan kada je reč o konkurisanju za linije subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje. Od oko 400 zahteva, koji su iz ovog kraja stigli, po osnovu genetskog unapređenja stočarstva i investicija u poljoprivrednu proizvodnju i pčelarstvo, plasirano je oko 29 miliona dinara. Očekujemo da u narednoj godini još veći broj poljoprivrednika konkuriše za različite subvencije. Bitno je da poljoprivrenici prate konkurse i pravovremeno prilože dokumentaciju. U tom smislu imamo izuzetnu saradnju sa Braničevskim upravnim okrugom, sa kojima kontaktiramo na nedeljnoj bazi, rekao je Dragin.


Posetu narednom seoskom domaćinstvu nastavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović koji je sa poljoprivrednim proizvođačem Bobanom Živkovićem razgovarao o korišćenju subvencionisanih kredita koje ovaj poljoprivrednik trenutno koristi. -Minstarstvo poljoprivrede subvencioniše kamatu na poljoprivredene kredite sa 15 na 5 procenata, tako da su ti krediti vrlo isplativi. Ove godine iz sedamnaest banaka povučena su 63 miliona evra subvencionisanih kredita. Krediti se uglavnom koriste za inpute, setvu, kupovinu mehanizacije, podizanje novih zasada… Sa otvaranjem predpristupnih fondova Evropske unije, krajem sledeće godine, od kojih se očekuje pedesetak miliona evra koji će u Srbiju ući iz IPA komponente, stanje u poljoprivredi biće mnogo bolje, istakao je Petrović.

Državni sekretar zadržao se i u domaćinstvu stočara Petra Roknića. Jedan od razloga je i taj što će Ministarstvu poljoprivrede u narednoj godini prioritet biti upravo ova grana stočarstva, odnosno, proizvodnja mleka. Govoreći o nestašici mleka i načinima na koji Ministarstvo pomaže stočare u Srbiji, ministar Dragin je rekao: – Upravni sud, napokon, je doneo izvršnu presudu o monopolskom položaju „Danube food group“ na tržištu.To omogućava poljoprivrednicima da prilažu tužbe za odštetni zahtev na osnovu toga što su morali da sa ovom kompanijom potpisuju ugovore koji su bili štetni po njih. Ministarstvo poljoprivrede je na osnovu povećanja budžeta u rebalansu povećalo i premije za mleko sa 1,5 na 4 dinara i uvelo i pravna lica u krug dobitnika subvencija. Osim toga mi dajemo 12,5 hiljada dinara po grlu za unapređenje stočarstva, odnosno između 30 i 40 posto, za nabavku novog stada, što znači da ako kupite deset krava, država će platiti tri ili četiri. Naravno postoji i investicija za izgradnju objekata i kupovinu opreme za mlečno govedarstvo gde može da se dobije između trideset i pedeset procenata bespovratnih sredstava. Načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović dodao je da će država u toku naredne godine odvojiti mnogo više sredstava za poljoprivredu, a to, istakao je, samim tim znači da poljoprivrednici mogu da koriste veća sredstva za subvencije i poboljšanje svoje poljoprivredne proizvodnje.

Posle nedavnog obilaska pčelara u Kamenovu, Požarevca i zemljoradnika u Kličevcu, ministar Dragin sa saradnicima će do kraja ove godine doći u još dve posete Braničevskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari