Drastične mere protiv korone ne postižu cilj

Dragana Jovanović, redovna profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta u penziji i supspecijalista pulmologije i onkologije, govori za Danas

Ostavite komentar


    1. A jel moj komentar previše crnohumoran pa ne može biti objavljen. Možda VI mislite da mi nismo na’ebali ali gde je tu sloboda mišljenja. Načitao sam se u Danasu svakakvih komentara, pojedini se navrću po nekoliko puta. Izvinite ako ste vi privatne novine(mislim samo za neke)…

  1. Ovo je mišljenje struke, a ono što slušamo i gledamo svakodnevno u 15h uglavnom „struke“.

  2. Nemacka ima mrezu od 1900 bolnica, pride dovlaci lekare sa svih strana i svima u najkracem roku omogucava specijalizacije i subspecijalizacije. U Srbiji, koju generacijama vode halapljivi i bezobrizni tirani, bolnica ima na prste da se izbroje a decenijama vec lekar ne moze da dobije specijalizaciju ako nije politicki podoban pa i tada kao i za ostale vazi tarifa od par desetina hiljada maraka danas evra. Srbija je kloaka osudjena na propast a to se sada konacno i desava.

  3. Ne mozete da proslavite Vaskrs…ali policija moze da vas bije rukama i nogama, bez metar ipo rastojanja? Ali prodavnice mogu da budu pune? Shvatate li, da ste dobrovoljno usli u konclogor, pod navodnom recenicom da je to …“za vase dobro“? Shvatate li, da nikakva prava vise nemate? Da mozete da nestanete preko noci i da niko nece odgovarati za to? Ako niste podobni, samo vas smaknu i vi ste „zrtva korone“…?

    1. Voilm vas razumne koji samo kritikujete ali zato nikada ne nudite resenja jer ih nemate a nemate ih jer ste neznalice ciji je cilj samo da kritikuju/hejtuju.

      1. Hej, ti, Cvrc: Ja sasvim jasno učitavam rešenje koje Razum sugeriše: počinje sa „R“ a završava sa „cija“.

    2. Auuu.. Na blagi dan Uskrs.. Sutra ide komentar.. Najveći rizik po bilo koju zajednicu su slobode bez odgovornosti….

  4. Koje drasticne mere?Treba 24h policijski cas,i zatvoriti sve firme,ovako videcete bice sve gore.PS jutros u 4h u Babusnici je negde bio vatromet,cuo se i video,policija mozda je bila u dubokom snu.

    1. Mislite na 24 casa redova u prodavnicama? Ko moze da stigne da pokupuje sve za to vreme?

    2. Ajde Babušnica ne budali. Već imamo policijski čas u trajanju od nekoliko dana. Pametnom čoveku je dovoljno da shvati uzročno posledična stanja vezana za pandemiju i u skladu sa tim će se i ponašati. Budaline to ne shvataju ili ne žele da shvate, pa za njih postoje mere prinude koje sprovodi vlast. TAČKA. Treba se boriti protiv svih oblika državne prinude, pogotovo zatvaranja penzionera u kućne pritvore.

  5. Poštovana profesorka, jasno treba naglasiti da penzioneri moraju da izlaze na vazduh i šetaju! Ako idu mestima gde nema gužve nisu ugroženi, naprotiv. Naravno ne treba da idu u prodavnice i sva mesta gde ima više ljudi. Dalje, nije siguran podatak da je smrtnost 10-15 puta veća! Mi znamo tačnu smrtnost za grip jer je to infekcija koja se godinama proučava. Međutim nigde u svetu se ne zna tačan broj inficiranih, pa tako ne smemo sa sigurnošću govoriti o tačnoj smrtnosti. U svakom slučaju bombastično zvuči 10-15 puta više u odnosu na 0,2% smrtnost kod gripa i 0,4-2% smrtnosti kod korone. Još uvek relativno niska smrtnost. I na kraju, očekivalo se od vas da pomenete ECMO metodu lečenja za pacijente kojima su potpuno otkazala pluća i respirator im ne pomaže. Mi imamo ove aparate, jel tako? Sve je više naučnih glasova koji govore da je za mnoge pacijente respirator kontraproduktivan.

  6. Doktorka Jovanović je zaslužila da bude ministar zdravlja. Odgovara jasno, precizno, uz obilje informacija. Ima dugogodišnje radno iskustvo iz oblasti pulmologije. Ovaj članak to potvrđuje.

  7. Mere nase vlade i doktora Kona su yatvorite sve u kucu ( na veliko zadovoljsto AV) i nece se prenositi virus. Hajde da zabranimo voznju kola i nece biti nijedan sudar i resili smo taj problem. Doktor Kon mora ako je dobar doktor ( po meni nije ) da dobro proceni dobre i lose strane svake mere pa da ih donosi a ne kao u vojsci kako je naredjeno.

    1. Strucnjaci u belom priznadose da nemaju pojma o koroni i otuda ingeniozan predlog strucnjaka dajem ostavku,i sutradan je povlacim….da je najbolje ukloniti sve ljude sa ulice. STRUCNO nema sta

  8. U zdravstveni sistem Srbije nije ulagano od 80 godina. Sve vlasti od 90 godine su dopustile da naši najbolji lekari odu iz zemlje, što se puno osetilo na opšte zdravlje populacije. Kao treće, mi Srbi smo dosta svojeglavi i nedisciplinovan, radimo sve suprotno od naredjenja i preporuka, za razliku od naših suseda i drugih naroda, posebno Nemaca. Veliki problem nam je napravljen i povratkom velikog broja naših radnika iz inostranstva. Nije bio problematičan njihov povratak, nego neobezbeđenje njihove strogo kontrolisane izolacija, a kada se tome doda i nedisciplina većine njih, imamo pravo stanje.

  9. Grozno je sta nam rade. Jos mera neka ne nastupi oni vec najavljuju goru i tezu. Tako je stalno. I samo svaljuju na narod. Ali i treba nam kad to trpimo. Setimo se Kona iz 2009. Brzo smo ga zaboravili

  10. A sta kaze struka sociologa, psihijatara, fizijatara, ortopeda, gastroenterologa, endokrinologa jel nam preti opasnost od svega ovoga sto nam rade? Cak i vece zlo nego i sama korona koja bi napravila. Plus ekonomsko stradanje svih, osim pojedinaca. I da li smo sigurni da je ova struka epidemiologa najbolja ili je najpodobnija? Znamo kako se dolazi na pozicije

  11. Budimo objektivni. U nas zdravstveni sistem se nije ulagalo jos od 70-tih. Pa zamislite samo jug Srbije bez ovog novog Klinickog centra u Nisu kakakv bi bio. Niko ne prica da smo u svega 2-3 nedelje odjednom primili skoro 400.000 nasih gradjana, a da je bar nekoliko % njih bilo zarazeno i tako rasirilo virus po citavoj zemlji, za sta, samo da istaknem, nisu oni krivi. Kakva nam je polazna tacka bila, jos se mi super drzimo ako cemo stvarno objetivno da sudimo.

  12. “ Objektivne“ novine opet ne objavljuju komentare koje kritikuju njihov rad ( u tehničkom smislu).

  13. Teško nama mediji režimski ne režimski,kome verovati?! Sujetni lekari su najgori u stvari svi sujetni su najgori! Na žalost znam za neke ljude koji su preminuli od ovog virusa i pri tom su bili u prilično dobroj snazi.Jel sad treba naši roditelji da umru samo zato što bi im trebalo dozvoliti da se malo prošetaju? Strpljen spašen! Gospođa koja je dala ovaj intervju mogla je da se prijavi kao volonter i objasni ovim neznalicama kako se radi ili je opet dres bitan!?

  14. Gluposti. Smrtnost od korone se ne zna, jer su slucajevi smrti koji se navode sa koronom, a da li su od korone to se ne zna.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.