Oko 80 odsto korisnika droge doživelo neki vid nasilja: Više od polovine njih tvrdi da ih je policija zlostavljala 1foto FoNet/MUP

Oko 80 odsto osoba koje koriste drogu u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja, a 43,9 odsto njih kaže da ih je policija zlostavljala, izjavio je danas izvršni direktor organizacije Mreža za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi Milutin Milošević.

Na konferenciji u Palati Srbija, Milošević je ocenio da postoji stigma u društvu o ljudima koji koriste drogu i da ih članovi porodice često odbacuju.

„Naše istraživanje je pokazalo da je 26 odsto ispitanika doživelo nasilje od strane nekoga iz porodice“, naveo je Milošević.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Joksimović je ocenila da društvo nema razumevanja za ljude koji imaju bolest zavisnosti.

„Uglavnom ljudi imaju empatiju prema deci i osobama sa invaliditetom, ali nije tako kada je reč o ljudima koji imaju bolest zavisnosti. Često vlada mišljenje da je neko sam kriv što pati od bolesti zavisnosti“, rekla je Joksimović.

Predsednik Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi Nebojša Đurasović rekao je da su žene koje pružaju seksualne usluge često zavisne od opijata i izložene nasilju.

„Mi smo prikupili iskaze tih žena i objavili ih u jednoj publikaciji. One kažu da koriste drogu kako bi lakše izdržale taj posao. Korisnici njihovih usluga često ih zlostavljaju“, kazao je Đurasović.

On je naveo da je veliki broj tih žena nevidljiv za sistem pošto nemaju lična dokumenta.

Konferencija o nasilju nad osobama koje koriste drogu sprovedena je u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari