UN Women u Srbiji: Čak 80 odsto žena doživelo neki oblik nasilja u javnom prostoru 1Nasilje nad ženama, ilustracija Foto: Milena Anđela

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović predočila je danas podatak Istraživanja o nasilju u javnom prostoru, koje je sprovedeno ove godine, a koji pokazuju da je 80 odsto žena doživelo određeni oblik nasilja u javnom prostoru, dok je čak 10 odsto prijavilo da je doživelo silovanje ili pokušaj silovanja.

Ona je na današnjoj konferenciji za medije povodom predstavljanja „Priručnika za etičko i nediskriminatorno izveštavanje o nasilju prema ženama u onlajn sferi“ objasnila da je to izuzetno alarmantno, jer najčešće taj vid nasilja ne uspevamo da obuhvatimo u različitim istraživanjima i anketama.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković objasnila je da se ta organizacija u Priručniku više bavila pravnim okvirom kako bi žrtvama omogućila da na jednom mestu mogu da vide koji su to pravni mehanizmi koji im stoje na raspolaganju bilo da je u pitanju vansudska zaštita kao što je obraćanje Poverenici ili Savetu za štampu, bilo da je u pitanju sudska zaštita – pokretanje sudskog ili građanskog procesa, krivične prijave itd.

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović rekla je da mediji mogu biti veliki partneri kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, jer Vlada RS želi nultu toleranciju nasilje.

„Smatramo da bez ljudskih prava, bez sreće i blagostanja – nema ni progresa“, poručila je ona.

Prema rečima Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, u pojedinim medijima je prisutno kršenje etičkog kodeksa, ali i neznanje, kao i previše apsolutno neprimereno sročenih naslova, koji su usmereni na sticanje profita, poput „šok, tuga, neverica“.

Kako je istakla, problem predstavlja i okrivljavanje žrtve ili opravdavanje nasilja sa primerom – „varala ga je, nije izdržao, ubio je“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari