Biblioteka u Prištini: Građevina iz udaljene galaksije (VIDEO)

Druga strana Kosova

Ostavite komentar


  1. Univerzitetskih biblioteka u Prištini je ustvari projektovana za Emirate ili neku drugu arapski državu. To samo pokazuje albansko megalomanstvo i hir. Savez filmskih radnika KiM se zanosila idejom o gradnji kosometske Ćinećite ili Barandova da ne kažem Holivuda jer su želeli da budu veći i bolji od Avala Filma i Košutnjaka. Uspeli su samo da snime jedan koprodukcijski film: „Old Štrhend“ sa Pjer Brisom, Leks Barkerom i Dalijom Lavi koji je sniman u mojoj Peći i Miruši i Plitvičkim Jezerima. Najveći domaći projekti su bili Kapetan Leši i Vuk sa Prokletija, takodje snimani u Peći, Prizrenu i Rugovskoj Klisuri.

    1. Bravo danas! Evo ubjediste me ovom serijom tekstova, ma nezavisnost kosova nista strasno!!! Ma jos bolje! Samo kad bi ovako pisali o Srbiji i o Republici Srpskoj neko bi rekao da ste botovi, ali dobro.

  2. Ma to oni zli komunisti uterivali narod u Prištini i po celoj Jugi u kulturu, matere mi, prič’o mi deda!…

  3. Ovo jeste jedno od najzanimljivijih zdanja u Srbiji. Na neki način svojom izgledom sublimira protivprirodnu ideju jugoslovenske „solidarnosti“ sa Kosovom i pokušaja da se od jedne necivilizovane sredine napravi nešto moderno. Sećam se odlično vremena kad je mojim roditeljima odbijano 10% plate za fond solidarnosti sa Kosovom, to je trajalo sigurno nekih 20 godina, svakom radniku u SFRJ je uziman veliki deo zarade i od toga se sagradila sva infrastruktura koja postoji na Kosovu. Kao kruna tog protivprirodnog procesa stoji Univerzitet u Prištini i zgrada biblioteke. Univerzitet u Prištini nastao je po direktivi odozgo i nikada nije uspeo da stane na svoje noge i postane zaista univerzitet (znam jer sam studirao jednu godinu tamo), i biblioteka jeziva spolja i prazna iznutra – dva spomenika pokušaja da se stvori civilizacija tamo gde nema plodnog tla za civilizaciju. Neke stvari ne mogu se napraviti na silu tamo gde im mesto nije.

    1. A to sta kazes da cela jugoslavia dala dorinos to beste ali nisu pare otisli u kosovo,otisli u beograd,ali znas ti kolko trepca plati za celu jugo,to ne znas

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.