Istorija Nacionalnog teatra Kosova u tri dela (VIDEO)

Druga strana Kosova

Ostavite komentar


  1. Nije mi jasno zasto mi se komentar ne objavljuje. U njemu su iznete cinjenice lako proverljive. Iz njega se jasno vidi da SFRJ-Srbija nije bila ni okupatorska, ni kolonizatorska, vec emancipatorska. Sve navedeno i vise, moze se naci u casopisu Scena, organ dramskih umetnika Srbije.
    Pre svega nije tacno da je prvo pozoriste na Kosmetu formirano u Prizrenu. Prizrenu je postojala amaterska pozorisna grupa, a ne pozorste. Prvo profesionalno pozriste formirao je Milutin Jasnic, poznati glumac, koga je ministarstvo kulture Srbije poslalo da oformi pozorste u glavom gradu Kosmeta. Pored glume, Jasnic je bio sjajan organizator, pa je u njegovo veme podignuta i prva i jedina pozorisna zgrada, jer do tada tu se nije znalo kako pozriste funkcionis, ni sta je potrebno za njegov rad.Za potrebe pozorsta , angazovani su gumci iz svih delva Jugoslavije. Zbog Jasnica su u pristinsko pozriste dosli da rade poznati reditelj Slava Ravasi, a sansu je dobio i Petar Pasic, scenograf, koji je posle Pristine presao u Beograd i napravio sjajnu karijeru. Pored domacih autora igrani su klasici, Molijer, Igo i savremeni autori, kao Bernar So i Artur Miler. Uporedo sa srpskom, radila je albanska drama i ako u to vreme nije bilo skolovanih albanskih glumaca. Milutin je poslao na Akademiju poznatog glumca Bekma Fehmiju. Jedno vreme pozoriste iz Pristine vazilo je za jedno od boljih u Srbiji. Na kraju sezone, islo se na turneju po Kosovu i igralo po najzabacenijim mestima da se publicii , koja nije bila u prilici da ide u pozoriste, priblizi pozorisna umetnost. Odlaskom Jasnica u penziju, to pozoriste nije bilo isto.

  2. Četvrta rečenica… „vodio je Srbin“?! E, tu prestajem da čitam. I umetnici su prizemni i zadojeni?

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.