Druga velika pljačka naroda

Ostavite komentar


  1. Ekonomskim analiticarima tipa Bajec, Kovacevic, i sl. naeka ovo bue obavezna literatura=lektira. Oni se uvek snjadju i priklone vlasti zarad ubobnosti koja im ona pruza.

      1. Savez Ekonomista je NVO u vlasnistvu ex ministra privatizacije lisicijeg pogleda, proveri na apr sajtu?

  2. Profesor Pavlović se ponaša po onoj selo(neoliberalizam) hvali a u gradu(na budzetu na državnom fakultetu, neko vreme u vladi, …) živi. Kada je neoliberalizam tako sjajan zašto Pavlović nikada nije predložio privatizaciju fakulteta na kome radi, zašto nije otišao na neki privatni fakultet ,zašto nije osnovao svoj privatni fakultet ili svoju privatnu firmu, … ili Pavlović smatra da je neoliberalizam dobar za druge sem za njega i njemu slične. Neodgovorno je hvaliti jedan a istovremeno lično ceo radni vek raditi u drugom ekonomskom modelu

    1. Kakve veze ima privatizacija fakulteta sa objavljenim tekstom,sa ekonomijom i kradjom.ĆUTANJE JE ZLATO,ili ste sebe prepoznali u pomenutim ,,korisnicima,, narodnih para???

  3. Dusan Pavlovic nije ekonomista i nije po struci ekonomista. On je ucio politicke nauke , zaposlio se na drzavnom fakultetu upisao se u partiju ,
    postao poslanik, napustio partiju i zadrzao poslanicko mesto i platu . Seiri o pljacki naroda i neoliberalizmu , a i sam je parazit na grbaci naroda . po vise osnova

  4. Svima kojima prikazana redistribucija bogatstva smrdi na socijalizam, a u koje spadaju ljudi poput Brkića (uzgred, ima ih gomila), svojim delovanjem šire isključivost, što opet znači da nisu dobri stručnjaci, biće pre osrednji, a ponekad pogubni, jer šire pogrešnu sliku o zbilji na tržištu pripisujući ili ne pripisujući ekonomskoj nauci, dok vešti igrači koje očigledno poznaju, decenijama pljačkaju.
    Drugim rečima i nakon tri decenije njima smrdi, na socijalizam (što poprima patogološku dimenziju), a karavani razvoja prolaze, te nezasluženo stečenim renomeom u medijima, naučnim i drugim institucijama (Naled, na primer) odvlače pažnju javnosti od brutalnih pljački što one zaista jesu i nemaju nikakve veze sa ekonomskom naukom i privrednim sistemima, ponajmanje socijalističkim, već imaju sa zakonskim, moralnim i drugim načelima, a većina njih je upravo u njima (politikološke, pravne, filozofske i druge nauke, pa i one na kojima se izučava odbrana i zaštita).
    Postavlja se pitanje, zašto to rade, kada na oko, izgleda neisplativo.

  5. Nesto profesora i ne gotivim, zbog njegovog angazmana u politici, posto mi je sve oko onog Radulovica opasno smrdelo.
    Al je definitivno u pravu kada tvrdi da je za ekonomsku propast u Srbiji nepravedno okrivljen neoliberalizam, koji uistinu nikada nije ni zaziveo (a ako se dobro secam i taj Radulovic je imao taj manir da krivi taj neoliberalizam). Al je to postalo odlicna postapalica, za one koji su stvarno unistili ekonomiju, da okrive taj neoliberalizam. Opet, ovce, su jedva docekao neko takvo objasnjenje, posto se u te rusofilski bazdarene mozgove, bez ikakvih problema upisuje da nas je unistilo nesto sto nam je doslo (tj. podmetnuto) sa zapada.
    U svakom slucaju, taj pljackaski olos je instaliran u sve institucije sistema, i dalje nastavlja sa pljackom, i nikada u tom poslu nije ni zaustavljen (a verovatno nece ni biti). Naravno, dogadjaju se „reforme“, „transformacije“, „modernizacije“, „privatizacije“, sto su i dalje modeli za pljacku, iza kojih stoji ta ista drzava. Samo sto taj sistem evoluira i prilagodjava se datom trenutku, posto neki prethodni modeli za pljacku bivaju prevazidjeni i procitani. Al poenta price je da su pljackasi uvek jedni te isti, i smer pretakanja kapitala uvek u istom smeru, i da je u pitanju jedna te ista elita na celu onoga sto se zove drzava, koja se s vremena na vreme podmladjuje, posto i biologija uzima danak (a to jos nisu uspeli da prevare). Najbolji primer za to je i taj Dinkic, koji je bio sveza krv toj pljackaskoj eliti.

  6. Srbiju pljacka njen sopstveni kulturni model. Nema tog komunizma, fasizma, demokratije, centralizovanog ili slobodnog trzista, neoliberalizma… koji s njim moze izaci na kraj. Sve ce on to pretvoriti u lakrdiju. Ovde, u USA, neoliberalizam i zakoni trzista vaze ako si niko i nista ili imas „malu“ firmu – znaci „zakon ponude i traznje“, „za nas neuhvatljivi mehanizmi trzista“, „sto nisi mislio“ i „propao si jer si bio pohlepan, glup, lenj i/ili neodgovoran“. Ako si gigamega-bogat kao banke i slicno pa sve upropastis iz istih razloga drzava na tebe ne primeni kapitalizam vec socijalizam i uleti sa vise hiljada milijardi da pokrije te iste „greske“ a njihove zrtve ostavi na livadi. Oni koji se klanjaju pet puta dnevno „slobodnom trzistu kapitalizma“ i u to ime ostavljaju milione bez svoje ustedjevine, imovine ili penzionih fondova ne koriste priliku da u takvim situacijama odbiju „drsko i neprihvatljivo mesanje drzave“.

  7. Interesantno, niko da se seti da je Djindjic „startovao“ privatizaciju poklonom secerane kumcetu, da je nastavljeno sa zakonom Ante Markovica u kome bi radnici postali deonicari, imali bi mnogo pravedniju drustvenu raspodelu, ovako imamo lumpen proleterijat, siromasan i gladan, besan koji se ubrzano priprema za revoluciju, ne bih bio u kozi klike iz kruga dvojke, jedino ako „drugovi“ iz BIA ponovo ne naprave „pos’o“ kao u oktobru 2000te sa nekim novim Kostunicom da politickim lesinama i sebi udahnu novi zivot i moc 🙂

  8. moje mi[ljenje da je knjiga profesora vrlo stranački obojena i da nije donela istinu o srbiji pogotovu devedesezih godina.gde je objašnjenje za unapred pripremljene planove zapada o rasturanju jugoslavije i srbije.PROFESOR MISLI DA SI SANKCIJE PALE SA NEBA,USTVARI SU VRLO TEMELJNO PRIPREMANE.dA SMO HTELI KAO RUMUNI ILI BUGARI DA POKLONIMO BAZE ILI TERITORIJU ISTO KAO ONI BI BILI ZA 15 DANA PRIMLJENI U eu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.