Društvo sudija Srbije: Autentičnim tumačenjem zakona bi se poremetila podela vlasti 1Ilustracija Foto: Freeimages

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da bi se autentičnim tumačenjem odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima „poremetila podela vlasti“, odnosno da na taj način „zakonodavac nameće sudovima svoje tumačenje prava i time ‘sudi’ on, a ne sudovi“.

„Ukoliko pak postoji potreba za ujednačavanjem sudskih odluka zbog različitog tumačenja zakona, zakonodavcu stoji na raspolaganju izmena zakona“, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili iz ovog društva, iako im predlozi autentičnih tumačenja nisu bili dostupni, oni se „po svoj prilici odnose na bankarske kredite“.

„Nesumnjiv sistemski problem sa kojim se suočava i Srbija, koji se odnosi na više desetina hiljada bankarskih sporova, koji neprestano ‘pritiču’ u sudove uprkos doslednim sudskim presudama, moguće je i treba ga rešiti, ali
isključivo na sistemski način, zakonima“, rečeno je u saopštenju.

Društvo sudija ukazalo je da sudovi u tim sporovima, nakon pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, primenjuju „dobro uspostavljenu sudsku praksu, u smislu odluka Evropskog suda za ljudska prava“.

„U takvom slučaju, a naročito s obzirom na to da nije bilo nikakvih problema u skoro poluvekovnoj primeni Zakona o obligacionim odnosima, ne postoji nikakva potreba ujednačavanja sudskih odluka, pa dakle ni donošenju bilo kakvih autentičnih tumačenja“, naveli su u saopštenju.

Podsetimo, Advokatska komora Srbije (AKS) najavila je da će sutra, 5. jula organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.