Mreža NVO za afirmaciju evropskih integracionih procesa sa sjedištem u Pljevljima realizuje projekat „Socijalni servisi u funkciji razvoja opština Bijelog Polja, Berana i Pljevalja“ .


Projekat je usmjeren na pomoć organizacijama koje nude alternativna rešenja i inovativne pristupe u uspostavljanju i poboljšanju kvaliteta socijalnih usluga za osjetljive društvene grupe i doprinose mijenjanju socijalnog sistema i prelasku na savremene metode prevencije i djelovanja.

Projekat pokreće rješavanje problema kao što su isključenost starih ljudi iz aktivnog života zajednice, nedostatak međugeneracijske i intrageneracijske saradnje, nemogućnost samoorganizovanja starih i ostvarivanja njihovih sposobnosti u cilju uzajamne pomoći i doprinosa napretku zajednice, kao i nedostatak svijesti kod mladih o značaju volonterizma i ličnog doprinosa razvoju međugeneracijske saradnje i razvoju lokalne zajednice.

Direktna ciljna grupa su građani Pljevalja, Berana i Bijelog Polja. Volontiranje je priznat kao dodatni mehanizam u promociji „društva za sve“. U volontiranju ne postoji onaj koji daje i onaj koji prima, već se ono obavlja na obostranu korist. Upravo je ova karakteristika ključna za uključivanje u život zajednice onih koji su marginalizovani. U okviru projekta biće održane tri radionice („Uloga socijalnih servisa u razvoju lokalne zajednice“ u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima za mlade, članove NVO, službenike opštine i članove institucija, udruženja penzionera), humanitarna akcija „Tvoje malo – nekome znači mnogo“ u opštinama Bijelo Polje i Pljevlja, u okviru kojih će biti prikupljana pomoć samohranim majkama, starim siromašnim građanima i romskim porodicama, u hrani i higijenskim proizvodima, kao i pružiti pomoć starijim sugrađanima u spremanju ogreva, čišćenju dvorišta i pomoći u domaćinstvu.

Učesnici su volonteri NVO i građani. Pomoć će se distrubuirati u saradnji sa Centrima za socijalni rad opština Pljevlja i Bijelo Polje. Projekat se realizuje uz podršku Komisije Vlade Crne Gore iz dijela prihoda od igara na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari