Društvo za zaštitu ptica: Divlje guske na Labudovom oknu ugrožene krivolovom 1Izvor: Društvo za zaštitu ptica/ Katarina Paunović

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je danas da se na Labudovom oknu, oazi prirode na Dunavu, odvija krivolov nad divljim guskama.

U saopštenju se navodi da se krivolov sprovodi na Labudovom oknu i pored toga što se delom nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i ima status Međunarodno značajnog područja za ptice (IBA).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica navelo je da godišnje u Srbiji nezakonito strada od 120.000 do 170.000 jedinki divljih ptica, a da značajan deo čine divlje guske.

Guske su izuzetno oprezne ptice, a krivolovci ih love pri lošim vremenskim uslovima, dok duva jak vetar, po magli, ili vejavici kada ptice preleću nisko, i koriste nedozvoljena sredstva, kao što su elektronske vabilice, poluatomatske puške (petometke) i lov iz plovila u pokretu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pozvalo je sve koji imaju saznanja da prijave krivolov divljih gusaka i drugih plovuša policiji ili da za savet pozovu tu organizaciju, na brojeve telefona koji su dostupni na sajtu pticesrbije.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari