Druže generale, srećna vam stota 1Foto: Miloš Mitrović

Poštovani druže generale, kada čovjek „samo“ doživi sto godina, to je već samo po sebi vrijedno svakog poštovanja.

Kada čovjek u tom vremenu, svojim gigantskim životnim djelom, zaduži svoj narod ali i čovječanstvo, to zaslužuje duboko poštovanje i naklon svakoj njegovoj sjenki. A Vaše je životno djelo upravo to, gigantsko. I tko to danas negira, negira antifašizam kao temeljnu civilizacijsku vrednost.

Ovo je samo jedna od čestitki koje su 6. jula, povodom stotog rođendana, stigle na adresu general-pukovnika u penziji Petra Matića Duleta, jednog od poslednjih narodnih heroja u bivšoj Jugoslaviji.

Uputio ga je Pjero Baranović iz Splita, „u ime cijele obitelji admirala Ive Purišića, kao i svog oca, partizanskog borca Tonća Baranovića, najstarijeg živućeg prvotimca Hajduka, nogometnog kluba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije“.

– Iskreno vam od sveg srca čestitam stoti rođendan, uz želju da Vas borbeni duh, vitalnost i dobro zdravlje prate i nadalje. Znam da je puno i životnih i profesionalnih i ljudskih borbi iza Vas – borbi u kojima ste odbranili slobodu, čast, snagu i srčanost svog naroda. Borbi u kojima ste pobijedili najveće zlo u povijesti civilizacije i kao živa legenda postali dijelom naše „lige prvaka“ – piše Pjero Baranović.

Žarko Mihaljević iz Društva prijatelja Nogometnog kluba Split, takođe, u svojoj čestitki piše: „Vaše herojsko djelo, zbog kojeg ste i nagrađeni ordenom narodnog heroja Jugoslavije, trajno je upisano u povijest naših naroda i narodnosti. Divimo se tom dijelu kao i Vašoj vitalnosti. Cijeneći svu žrtvu i svako herojstvo iskazano u borbi protiv fašizma kao najvećeg zla u ljudskoj povijesti, njegujemo tradiciju radničkog nogometnog kluba Split – kluba čija je celokupna mladost izginula već u kolovozu 1941. godine od ruku talijanskih fašističkih okupatora i domaćih izdajnika.“

Partizanski borci Palmina Poljak, Nikola Krajnović, Tonći Baranović, Ante Jelaska, Božidar Papić, kao i kolege iz oružanih snaga i oficiri Jugoslovenske ratne mornarice iz Splita Fridrih Morreti (viceadmiral u penziji), Milan Đuran (mornaričko-tehnički potpukovnik u penziji), Ante Ursić (kapetan fregate u penziji), Petar Vuković (intedantski major u penziji) i Mirko Šišara (pomorski strojar I Klase u penziji), pišu kako su „ponosni na zajedničku herojsku borbu, kao i na zajedničku posljertanu izgradnju ljepšeg i pravednijeg društva naše Domovine“.

Za ispoljenu hrabrost

Petar Matić Dule u ratu je bio komandant divizije, član partije od 1940, a učestvovao je u dizanju ustanka u Sremu. Bio je i poslanik, član CK, a Dule mu je partizansko ime koje je kao nadimak zadržao do danas. Seća se da je Orden narodnog heroja bio najviši orden za ispoljenu hrabrost. „U širem smislu, ne samo da si jurišao, već da si bio hrabar i postupcima, u dramatičnim situacijama, u vođenju. Uslov je bio da si ispoljio u nizu prilika direktnu hrabrost. Drugi orden je bio samo za hrabrost. Ja sam pored ovog dobio i dva ta ordena za hrabrost“, pričao je Matić za Danas.

Vraćen orden

Petru Matiću Duletu povodom njegovog 100. rođendana ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević je „vratio“ Orden narodnog heroja. Originalni orden koji je Matiću uručio predsednik SFR Jugoslavije i maršal Josip Broz Tito ukraden mu je devedesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari