Država ignoriše napade na novinare 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara.

Kako je saopšteno, učinili su to zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji. Prethodno je iz te radne grupe izašla i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

„Iako su pokazala ozbiljnu nameru da se učešćem u Radnoj grupi unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres smatraju očiglednim da predstavnici institucija u Radnoj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK iz Beograda, niko od članova Vlade Srbije nije reagovao na te pozive.

„Napadi na KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja i asocijacija u medijima koji krše Kodeks novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije, ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije, ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega“, navodi se u saopštenju.

Zbog svih ovih razloga, upravni odbori pet udruženja i asocijacija, kako su istakli, ne vide više nikakvu svrhu učešća u Radnoj grupi.

„Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni,“ piše u zajedničkom saopštenju.

Kako se ukazuje „bez obzira na neaktivnost nadležnih“, ova udruženja i asocijacije će svim svojim kapacitetima nastaviti da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji.

Osim profesionalne i stručne podrške i solidarnosti, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.

Novinar i medijski stručnjak, Nedim Sejdinović, ističe za Danas da je odluka o povlačenju iz Radne grupe za bezbednost novinara veoma dobra, „ali se postavlja pitanje da li su udruženja u nju uopšte trebalo da ulaze“.

– Odavno je, naime, svima jasno da državni organi ne samo da ne žele da zaštite nezavisne medije i novinare nego su oni glavni generator njihovog progona. Cilj vlasti je da formiranjem raznih radnih grupa i komisija pošalje poruku zapadu da je spremna da neke stvari popravlja, a to nikako nije tačno. S obzirom da su mediji glavna poluga naprednjačke vlasti, ona se neće odreći njihove kontrole ni po koju cenu, kao što neće prestati da razara i utišava bilo kakvu kritiku – navodi Sejdinović.

Prema njegovom mišljenju, stvari se iz godine u godinu samo pogoršavaju i pogoršavaće se.

– Nekako se stiče utisak da su udruženja kroz saradnju sa vlastima, zapravo zamagljivala pravo stanje stvari, koliko god sam siguran – na kraju, i sam sam učestvovao do pre koju godinu u radu nekih od tih grupa – da su ona u dijalog sa vlastima ulazila iz najboljih namera i ulagali ogroman trud da pomognu svojim članovima. Deo javnosti nije razumeo da su udruženja, međutim, ostala u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koja su osnovali Republičko javno tužilaštvo, MUP i medijske i novinarske asocijacije. Mislim da bi, svakako, trebalo razmisliti da se i ova grupa napusti, jer ona, iako postoji godinama, nije ni blizu da ostvari ciljeve zbog kojih je formirana, naprotiv – ukazuje Sejdinović.

Udruženja bi trebalo, po njegovom mišljenju, da razmisle i u kojoj meri će učestvovati i na sebe primiti odgovornost u kontekstu sprovođenja.

– Medijske strategije, koja na žalost neće polučiti nikakav novi kvalitet, jer za to nema ni trunke političke volje. O tome najbolje svedoče dva šamara medijskoj zajednici posle usvajanja Strategije – jedan se zove Olivera Zekić na čelu REM-a, a drugi – partijska privatizacija Tanjuga – naglašava Sejdinović.

Marija Vukasović iz NUNS-a ističe da je to udruženje istupilo zbog neodgovaranja članova Vlade Srbije iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na predlog medijskih i novinarskih udruženja da zajednički reaguju u slučaju „vrlo opasne kampanje koja se vodi protiv novinara KRIK-a“.

– Ali, smo takođe imali u vidu činjenicu da se pitanje bezbednosti novinara od trenutka formiranja ove Radne grupe nije promenilo, niti se videlo da će se doprineti boljoj atmosferi, smatra Vuksanović. Kako dodaje, retorika javnih funkcionera otkako postoji Radna grupa, takođe se nije promenila.

NDNV usvojio politiku rodne ravnopravnosti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) usvojilo je politiku rodne ravnopravnosti i istaklo da je ponosno što u upravljačkim i nadzornim telima tog udruženja ima oko 60 odsto žena, prenela je agencija Beta.

„NDNV se kroz svoje javno delovanje i interne dokumente najoštrije suprotstavlja medijskom izveštavanju koje sadrži mizoginiju, seksizam, rodne stereotipe, diskriminaciju žena i umanjuje razmere rodno zasnovanog nasilja, ili ga relativizuje“, navodi se u politici rodne ravnopravnosti koju je usvojio NDNV.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari