Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) Saša Milenić, koji je i predsednik Skupštine grada Kragujevca, izjavio je juče da je ustavni koncept lokalne samouprave razoren od strane Vlade i državnih vlasti Srbije, te da se to jasno vidi i oseća u životu građana. Kragujevčani to, prema njegovim rečima, osećaju svakodnevno, jer su standardi izuzetnosti, po kojima je ZZŠ vodila ovaj grad, ne samo devalvirani i onemogućeni već su i elementarne funkcije grada dovedene u pitanje. Činjenice su neumoljive, naglasio je funkcioner ZZŠ i čelnik lokalnog parlamenta, i pritom ustvrdio „da država duguje Kragujevcu više nego što su njegove celogodišnje optimalne potrebe“.

– Alarmantnom stanju ekonomije u Srbiji pridružuje se, kako to obično i biva, čitav niz društvenih i političkih problema koji rapidno rastu. Posebno ističemo uznemirujući pad standarda lokalne samouprave. Finansijski fijasko funkcioniše kao generator ubrzanja raspada ustavnog prava građana na lokalnu samoupravu. Za taj opasni trend direktno je odgovorna politika Vlade i državnog vrha Republike. Srbija postaje nadrealna zemlja čuda jer je njen javni život zasnovan na paradoksima – rekao je Milenić.

Istakao je, potom, da je jedna od prvih mera novih naprednjačkih vlasti u Srbiji bilo sistemsko kresanje budžetskih prihoda samoupravama. Nedugo zatim, vlasti države su javno proklamovale princip upodobljavanja lokalnih i pokrajinskih vlasti, direktno se time rugajući Ustavu Srbije i pravnom poretku Republike.

– Objektivno, od naprednjačke politike zatiranja lokalne samouprave i jačanja državnog centralizma i beogradske metropolizacije, najteže su stradale najambicioznije lokalne samouprave, one najpreduzetnije, koje su se same snalazile. Kragujevac je u ovoj godini, u jeku ekonomske krize i finansijskog fijaska, uspeo da smanji sopstveni javni dug za oko dva miliona evra, pa čak i da realizuje jednu kapitalnu investiciju, izgradi moderni objekat hitne pomoći. Država, sa svoje strane, ne da nije dala žutu banku za izgradnju ovog doprinosa narodnom zdravlju, nego nije htela ni da oprosti PDV, pa se lokalna samouprava zadužila za oko 300 miliona dinara samo da bi platila državi što se drznula da unapređuje zdravstvo Šumadije, kazao je Milenić, napominjući da je jedan od dokaza da Srpska napredna stranka nastavlja staru politiku jačanja državnog centralizma i beogradizacije Srbije nedavni bilbord postavljen po srpskim gradovima sa kojih Vlada poručuje „Slavimo Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari