Država planira da smanji upotrebu marihuane među mladima na tri odsto: Šta piše u Strategiji za mlade do 2030. godine 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

U Strategiji za mlade u Srbiji za period od 2023. do 2030. godine navodi se da je u planu da se smanji konzumacija duvanskih proizvoda među mladima sa 32,5 odsto na 10 odsto, a marihuane sa 10,3 odsto na tri odsto.

Takođe, kako se navodi u Strategiji koju je usvojila Vlada Srbije prošle sedmice, cilj je i da se smanji upotreba alkohola kod mladih sa 70,8 odsto na 25 odsto.

Među brojnim podacima u ovom dokumentu navodi se da je udeo žena od 20 do 24 godine i 25 do 29 koje su u braku ili vanbračnoj zajednici koristile kontracepciju 68,9 odsto, odnosno 60 odsto. Do 2030. godine, ističe se, cilj je da se ti procenti povećaju na 80 odsto.

U Strategiji se navodi i da je stopa rađanja kod adolescentkinja u Srbiji, uzrasta od 15 do 19 godina, oko 13,6 odsto, a da u narednih sedam godina treba da se smanji na sedam odsto.

Za postizanje ovog, jednog od mnogobrojnih ciljeva planirano je pet mera. Kao prva navodi se podrška programima koji doprinose razvoju zdravih stilova života seksualnom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju mladih.

Potom, dodaje se podrška postojećim i novim programima unapređenja bezbednosti mladih, te podrška razvoju programa mladih i za mlade u oblasti zaštite životne sredine.

Kao četvrta i peta mera pominju se podrška stambenom osamostaljivanju mladih i podrška programima koji doprinose unapređenju socijalne uključenosti mladih.

U dokumentu se podseća na podatke Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci među mladima iz 2019. godine pokazuju da je u Srbiji, bilo kada u životu, cigarete koristilo 38 odsto mladih uzrasta 15/16 godina, što je manje od proseka učesnika istraživanja, koji iznosi 41 odsto.

Međutim, alkohol je koristilo ili koristi 87 odsto, što je daleko više od proseka koji je 79 odsto. Upotreba ostalih psihoaktivnih supstanci (kanabis, ekstazi, amfetamin itd.) u Srbiji je 8,6 odsto, dok je ukupan prosek 17 odsto.

„Subjektivna procena učesnika o dostupnosti pojedinih psihoaktivnih supstanci pokazuje da su alkohol i ekstazi dostupniji, dok su cigarete, marihuana i kokain manje dostupni u odnosu na prosek ESPAD učesnika istraživanja“, navodi se u Strategiji.

Podaci pokazuju da je sa mladima u Srbiji neophodno raditi, pre svega, na smanjenju upotrebe alkohola i na podršci razvijanju, realizaciji i promociji vannastavnih aktivnosti učenika.

Podseća se i da se u zaključcima i preporukama istraživanja o osnovnim pokazateljima položaja mladih u Republici Srbiji, ističe se da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje fizičke aktivnosti umerenog intenziteta svakog dana u trajanju od 30 minuta, budući da sport promoviše zdrave stilove života i da je umerena fizička aktivnost važna za zdravlje i kontrolu telesne mase.

Bavljenje sportom, naročito u rekreativne svrhe, važno je da bude dostupno svim mladima, bez obzira na imovinsko stanje i mesto življenja. Posebna pažnja posvetiće se inkluzivnosti i uključivanju mladih iz osetljivih grupa u ove programe, projekte i aktivnosti.

Posebna pažnja biće posvećena, navodi se, programima podizanja svesti mladih ljudi o značaju korišćenja savremenih metoda kontracepcije i korišćenja usluga zdravstvene zaštite u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

„Očekujemo da će primena ove mere uticati na povećanje broja prostora na otvorenom za razvijanje zdravih stilova života, povećanju fizičke aktivnosti i rekreativnog vežbanja mladih, smanjenju gojaznosti, većoj zaštiti reproduktivnog i mentalnog zdravlja, uvažavanju značaja zaštitnih mera od infekcije COVID-19 i drugih zaraznih infekcija, HIV i drugih zaraznih i polno prenosivih bolesti i smanjenju korišćenja psihoaktivnih supstanci“, ističe se u Strategiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari