Šta kažu mladi: Kolika plata je dovoljna za pristojan život u Srbiji? 1Foto: Pixabay

Za potrebe ovogodišnjeg Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2022. godinu, koji će zvanično biti objavljen na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) ispitivao je stavove mladih i na temu mladih i tržišta rada, koji su pokazali da većina ispitanika smatra da je za pristojan život dovoljno između 80 i 100 hiljada dinara.

Njih 41,5 odsto samtra da je plata od 80.000 do 100.000 dinara dovoljna za pristojan život, dok njih 34.2 odsto se odlučilo za platu od 100 do 150 hiljada.

Da je za pristojan život potrebno između 50.000 i 80.000 dinara reklo je 11.5 odsto mladih.

-Kada imamo u vidu da je prosečna plata za april 2022. u Srbiji iznosila 73.012 dinara – razumećemo da su razlike između očekivanja mladih i realnosti bitan faktor koji objašnjava njihovo nezadovoljstvo standardom u Srbiji, navodi KOMS.

KOMS je ispitivao i koliko mladih radi „na crno“ odnosno bez ugovora, što je navelo 19 odsto mladih. Oni su rekli da ugovor sa poslodavcem nemaju, za razliku od 24 odsto mladih koji imaju ugovor na određeno vreme. Sklopljen ugovor na određen vreme ima 35 odsto mladih, a njih 11 odsto rade preko ugovora sa omladinskom zadrugom. Samo 6 odsto ima ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

– Prema podacima koje smo dobili, najveći broj zaposlenih mladih ima ugovor o radu na neodređeno vreme (35%), ali zabrinjava veliki broj mladih koji radi bez ugovora, to jest koji rade „na crno“, zaključak je KOMS-a.

Kao još jedno važno pitanje koje su mladima postavili tiče se programa praksi. Najpre su mlade pitali da li su nekada bili na nekom programu praksi, na šta je skoro polovina mladih, odnosno 56 odsto, reklo da su prošli kroz neki program praksi. Potom smo pitali da li im je praksa bila plaćena – i dobili odgovor da 74 odsto mladih nije imalo plaćenu praksu. Za 18 odsto mladih praksa je bila plaćena više od 15.000 dinara, a manje od 15.000 dinara dobilo je 8 odsto mladih.

-Iz dobijenih podataka zaključujemo da je zabrinjavajuće što ¾ mladih nije dobilo naknadu za svoj rad na praksi. Dobijeni podaci su pokazatelj trenutnog stanja i položaja mladih u društvu, za koji se KOMS kontinuirano zalaže i zagovara za njegovo poboljšanje – poput obezbeđivanja boljih uslova za mlade na tržištu rada, bilo da se radi o njihovom prvom poslu ili prvoj praksi, ili o promeni trenutnog posla. Stav KOMS-a je da zaposleni mladi moraju imati ugovore sa poslodavcima, a mladi na praksama moraju primati naknadu za svoj rad, kaže KOMS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari