DS protiv otvaranja rudnika jadarita 1

Demokratska stranka se oštro protivi otvaranju rudnika jadarita u Podrinju, stoga peticija sa 38.000 potpisa građana ne sme da se ignoriše i ova tema mora da se uvrsti u dnevni red plenumskog rada Skupštine Srbije, saopštio je danas Resorni odbor za zaštitu životne sredine Demokratske stranke (DS).

Kineske auto kompanije već proizvode automobile sa litijumskim baterijama, a javnost zabrinjava najava da će i evropski proizvođači da se priključe toj proizvodnji, navodi se u saopštenju DS.

Iz te stranke podsećaju da se litijum u mnogim zemljama sa snažnim institucijama uz pritisak ekološke javnosti potiskuje zbog štetnosti za zdravlje ljudi.

„Veoma je važno i da istraživanja nedvosmisleno ukazuju da ekspolatacija i prerada litijuma prouzrokuje ozbiljna zagađenja, pre svega podzemnih voda“, naglašava se u saopštenju.

Ukazuje se da se vode koje su zarobljene oko rudnika otvaranjem okna i bušenjem oslobođaju i mešaju s vodama plićih horizonata, koje se koristi za piće, a da će sanacija te štete koštati građane više nego istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari