DS: Radni logori nisu razvojna šansa Zrenjanina 1Foto: M. P. Vijetnamski radnici u Zrenjaninu

Portparolka Demokratske stranke i poverenica Gradskog odbora DS u Zrenjaninu Alisa Kockar izrazila je danas ozbiljnu zabrinutost zbog vesti koje dolaze iz Zrenjanina u vezi sa izgradnjom i radom fabrike guma Linglong.

Portparolka demokrata tvrdi da je ovaj projekat problematiča– zbog ljudskih prava, finansija, ali i sa ekološkog aspekta. 

„Umesto projekta koji će građanima Zrenjanina obezbediti zaposlenje i bolji život, Srpska napredna stranka nam je pružila priliku da uživo vidimo siromašne radnike koji dolaze iz strane zemlje u potrazi za boljim životom, ostaju bez pasoša i svih prava, nemaju mogućnost slobodnog kretanja, zdravstvene zaštite i povratka kući, žive u zastrašujuće lošim uslovima i moraju da rade onoliko koliko im gazde kažu i kada im kažu. Organizacije Astra i A11 opravdano sumnjaju da su ovi radnici žrtve trgovine ljudima i tim povodom obratile su se nadležnim institucijama koje i dalje ostaju neme. To je velika sramota za naš grad i za celu državu“ kaže Alisa Kockar. 

Kako kaže, Demokratska stranka protivila se dolasku kineske kompanije u Zrenjanin još 2018. godine, baš zbog načina na koji je čitav posao zaključen, netransparentno i bez brige o životnoj sredini. Obrazac je isprva bio isti kao i kada je građen prečistač vode, koji je građanima Zrenjanina oduzeo 6 godina života i nade, državno zemljište i ogromnu količinu budžetskog novca, ali pijaću vodu nije doneo. Zahvaljujući predanom radu udruženja građana i opozicije, brojna kršenja građevinskih i ekoloških propisa postala su javna i preduzeti su neophodni zakonski koraci. Ipak, reakcija institucija je izostala.

„Oni koji nas uveravaju da su radni logori, koji ispumpavaju novac iz budžeta jedina razvojna šansa Zrenjanina, ali i Srbije, ne smeju da budu na vlasti jer su očigledno ili korumpirani ili ne znaju da rade svoj posao. Građani Zrenjanina mogu i zaslužuju da rade u fabrikama u kojima se poštuju zakoni i u kojima su tretirani kao ljudi, a ne kao robovi. To je moguće, ali ne sa Srpskom naprednom strankom na čelu našeg grada i države.“ Poručila je Kockareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari