DSS: Pristiskom na Linglong rešiti potencijalno zagađenje 1Foto: M. Pudar

O uslovima pod kojim radnici rade na gradilištu Linglonga treba da daju odgovore nadležne inspekcije, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, kao i ombudsman, navode u DSS Zrenjanin.  

Odgovornost treba da snose agencije koje su angažovale radnike sa kojima su potpisale ugovor, kao i sama kompanija Linglong,  smatra Zoran Sandić, potpredsednik DSS.

U reagovanju podovom dešavanja oko kineskog gradilišta, on kaže da zrenjaninsko gradilište nije jedini primer ovakvog ophođenja prema radnicima, da sličnih primera prema našim radnicima, od loših uslova za rad, zarade od 30.000 dinara, do toga da se nose pelene na radnom mestu, ima i u Zrenjaninu i u Srbiji.

“Ko brine o dva teško povređena radika u eksploziji u fabrici vode, ko brine o radnicima iz Srbije koji su na gradilištima širom sveta angažovani”, pita Zoran Sandić i konstatuju da u eri opšte globalizacije i trke kompanija za što većom i bržom zaradom, prava radnika i uslovi pod kojima rade su sekundarno pitanje, bez obzira da li su radnici kineskog, vijetnamskog ili srpskog porekla.

“Kada je u pitanju Linglong, ovo nije suština problema, radnici će uskoro otići na neko drugo svetsko gradilište, a nama ostaje fabrika pneumatika koja je sama po sebi prljava industrija i potencijalno veliki zagađivač životne sredine”, kaže Sandić.

Kako navodi, greška je napravljena na samom početku kada je na osnovu međudržavnog sporazuma fabrika počela da se gradi na lokaciji koja je blizu velikog grada, Specijalnog rezervata prirode Carska bara i na 97 hektara poklonjene plodne banatske zemlje.

U Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, o kojoj je javna rasprava održana u Novom Sadu i na kojoj su predstavnici gradskog odbora DSS Zrenjanin aktivno učestvovali, piše da će fabrika pneumatika Linglong raditi 340 dana u godini, 24 časa dnevno, proizvodiće 13 miliona pneumatika a ukupna težina gotovih proizvoda će biti 273000 tona, što je dnevno 803 tone.

Za to će koristiti ogromne količine prirodnog i veštačkog kaučuka, čađi, sumpora i brojnih drugih supstanci.

Fabrika će imati 66 dimnjaka, emitera gasova, koji će svakog dana u atmosferu emitovati 102 500 kubnih metara štetnih gasova.

Za potrebe fabrike neophodno je 5 000 kubika vode dnevno, a to je petina današnje potrošnje Zrenjanina, dok je za otpadnu vodu planirano da ide u gradsku kanalizaciju odnosno preko otvorenog taložnog kanala u Begej.

Očekuje se da iz fabrike izlazi 300 do 400 šlepera dnevno.

“Ovo su suštinski problemi kojima javnost treba da se bavi”, navodi potpredsednik DSS, koji je pozvao sve stranke opozicije, udruženja i inicijative građana da svi zajedno nastave pritisak na rukovodstvo Linglonga, na nadležne organe, kako bi se ispoštovale sve ekološke norme, ugradili potrebni filteri i samim tim zaštitila naša životna sredina.

Ovo je jedini način da pritiskom ukažemo na zabrinutost građana Zrenjanina, kako bi na vreme sprečili ekološku katastrofu, jer će biti kasno kad fabrika počne sa radom”, zaključuje Zoran Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari