Dua Lipa dobila državljanstvo Albanije, Rita Ora poštansku marku na Kosovu (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/(1)VICKIE FLORES(2)WILL OLIVER

Predsednik Albanije Bajram Begaj uručio je danas albansko državljanstvo britanskoj pop zvezdi albanskog porekla Dua Lipi zbog, kako je rekao, uloge ove umetnice u širenju slike Albanaca na međunarodnom nivou kroz muziku. Isti dan, pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.

Begaj je rekao da je Lipa dobila državljanstvo uoči 110. godišnjice nezavisnosti Albanije od Otomanskog carstva i da smatra da je to čast jer je Lipa proslavila Albance širom sveta.

„Biću Albanka i na papiru“, rekla je Lipa pre polaganja zakletve državljanstva u gradskoj skupštini Tirane.

Dua Lipa je rođena u Londonu 1995. godine od roditelja imigranta Albanaca Anese i Dukađina Lipe sa Kosova.

Na Lipu, koja je počela da peva sa pet godina, muzički je uticao njen otac, bivši pevač i gitarista rok grupe.

Počela je da postavlja svoje pesme na Jutjub kada je imala 14 godina.

Njen prvi debi studijski album objavljen je 2017. Godine 2019. osvojila je Gremi za najboljeg novog izvođača.

S druge strane, na Kosovu marka sa likom Rite Ore puštena je u poštanski promet u subotu, 26. novembra, tačnije na njen rođendan.

„Više od deset godina na vrhu međunarodne muzičke i umetničke scene, koristila je svaku priliku da kroz svoju slavu promoviše svoju rodnu zemlju, Kosovo, kao i ceo albanski narod“, navedeno je u saopštenju Pošte Kosova.

Povodom puštanja u promet ove poštanske marke, izvršna direktorka Pošte Kosova Fakete Kadiu izrazila je zahvalnost Riti Ori.

„Čast je za Poštu Kosova da oda počast Riti Ori. Ona nam je pesmama, nastupima i veličanstvenim koncertima dala toliko lepih trenutaka i beskrajnog ponosa. Neka ova prelepa marka bude i simboličan poklon Kosova našoj pevačici, na ovaj poseban dan za nju, za njen izuzetan doprinos našoj zemlji i našoj naciji“, rekla je Kadiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari