Zaposleni u kragujevačkom „Autosaobraćaju“ (AS-u) najavili su za danas (ponedeljak), pre podne, jednosatnu protestnu vožnju autobusima kroz grad, što će biti svojevrsni štrajk upozorenja radnika tog auto-prevozničkog preduzeća.

Ukoliko im, međutim, zahtevi vezani za redovnu isplatu zarada, uplatu doprinosa za penzijsko – invalidsko osiguranje za prošlu godinu i overu zdravstvenih knjižica narednih dana ne budu ispunjeni, pobunjeni radnici „AS-a“ će, zvanično je najavljeno krajem minule sedmice, 26. juna stupiti u generalni štrajk, ćime će Kragujevčani ostati bez gradskog, prigradskog i međugradskog prevoza.

– Od Grada Kragujevca i države, kao većinskih vlasnika preduzeća, tražimo početak realizacije socijalnog programa, čije se sprovođenje odlaže od početka godine, zbog navodnog nedostatka para u državnoj kasi. Tražimo i hitno donošenje programa za izlazak preduzeća iz krize, kao i pronalaženje strateškog partnera, kako se ne bi desilo da se restrukturiranje završi stečajem firme, saopštio je prošlog petka štrajkački odbor radnika „Autosaobraćaja“.

Sindikat u „Autosaobraćaju“ saglasan je sa najavljenim smanjenjem broja radnika u toj firmi, ali kroz realizaciju socijalnog programa. Sindikalci smatraju da bi primenom socijalnog programa iz „AS-a“ dobrovoljno otišlo oko 200 od ukupno 530 zaposlenih u preduzeću.

Kragujevački „Autosaobraćaj“ svojevremeno je bio jedna od najuspešnijih i najvećih auto-prevozničkih firmi ne samo u Srbiji, nego i u bivšoj Jugoslaviji. Preduzeće, međutim, već dvadesetak godina posluje na ivici kolapsa, delom i zbog lošeg rukovođenja i upravljanja firmom, koju su grad i država, pokušavajući da je spasu od izgledne propasti, preuzeli prošle godine.

U međuvremenu, dvojica direktora koje je postavio grad podneli su ostavke. Dvojica njihovih prethodnika, koje je imenovao upravni odbor preduzeća, hapšeni su u više navrata zbog sumnje da su zloupotrebama službenog položaja i drugim mahinacijama ojadili firmu. Ostaće upamćeno da je jedan od te dvojice hapšenih direktora u istražnom zatvoru bio i zbog šikaniranja i pritisaka na radnike da mu poklone akcije firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari