Na nedavnoj skupštini fudbalskog kluba Mladi Radnik izabrano je novo rukovodstvo. Zanimljivo je da je u novom Upravnom odboru popularnog požarevačkog kluba ušla i četvorica članova DS-a iz Požarevca, mada je ta stranka u zadnjih nekoliko godina na sve načine odbijala da aktivno učestvuje u rukovođenju kluba.

Žarko Pivac, Vladan Janković, Dragan Račić i Novica Radivojević iz DS-a ubuduće će zajedno sa ostalim članovima Upravnog odbora raditi na konsulidaciji i stabilizaciji kluba, dok će Jovica Dinčić presedavati skupštinom. Svi oni uglas kažu da su u upravu kluba ušli iz razloga da daju pun doprinos u oporavak kluba, kako bi se vratio na stare ztaze uspeha, ali pre nego što se počne sa radom da se napravi presek stanja u klubu i uradi revizija poslovanja u zadnjih nekoliko godina, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u klubu.

Prvi čovek požarevačkih demokrata Žarko Pivac, koji je i sam postao član uprave kluba, kaže da priča u ime DS-a o razlozima zašto su tek sad ušli u klub, jer o radu kluba medijima može da daje izjave samo njegov predsednik Veljko Albunović.

-Mi smo tek sada prihvatili poziv SPS-a, koji su pre našeg ulaska u klub u potpunosti upravljali njime, jer su prihvatili naše uslove. Naši motivi su jasni. DS i naravno, rukovodstvo grada, u budućem radu stremeće na rad omladinske škole, isključivo sa decom iz našeg kraja. Mi smo kao grad u budžetu za rad omladinskog sporta za tekuću godinu odvojili šest miliona dinara. Stav DS-a je da za svaki dinar koji je odvojen iz gradskog budžeta mora da se zna kako je i pod kojim uslovima utrošen i da se o tome preko medija izvesti javnost, a ne kao do sada kada se na sve načine pokušavalo da sakrije trošenje novca iz budžeta, što je javnost dovodilo u sumnju da se taj novac nenamenski troši-kategoričan je Pivac. On je dodao da je Gradsko veće donelo odluku da se u FK“Mladi Radnik“ izvrši revizija poslovanja od ovlašćenog sudskog veštaka, kako bi se utvrdilo tačan iznos dugovanja, a ne da se o njemu licitira u medijima i kuolarima.

-Ima mnogo licitiranja oko visine duga. Do sada je utvrđeno da je dug oko 54 miliona, a ne 14, kako je rečeno od strane bivšeg rukovodstva u finansijskom izveštaju. Ta cifra nije konačna i predviđa se da će se popeni na 70 miliona, a možda i više. Posle 30 dana koliko će trajati revizija, utvrdiće se tačan iznos duga, kada ćemo znati na čemu smo. Nažalost, netačan je podatak koji je iznešen na skupštini da za poreze dugujemo 12 miliona dinara. Poreskoj upravi na ime neplaćenog poreza dugujemo 28 miliona dinara, od čega je 15 miliona glavnica duga a ostalih 13 kamata-detaljno je objasnio stvarni dug kluba Žarko Pivac poručujući da će o tome javnost biti obaveštena, kao i o načinu trošenja sredstava u prošlosti ali i u budućnosti, što će biti praksa novog rukovodstva. Pivac smatra da je to njihova dužnost prema građanima koji pune gradski budžet, jer u ovoj godini za rad kluba izdvojiće se 26 miliona dinara, koliko, približno, izdvaja i grad Smederevo za svoj klub koji se takmiči u Jelen super ligi, dok Mladi Radnik sa istim sredstvima zauzoma pretposlednje mesto u Prvoj ligi Srbije.

Prioritet članova DS-a u upavi kluba biće stabilizasija kluba, kao i pokušaj da se u ovoj takmičarskoj godini izbori opstanak u ligi u kojoj se trenutno takmiče. U perspektivi jedan od glavnih prioriteta biće angažovanje igrača za klub sa teritorije Braničevkog okruga, kao i jačanje omladinske škole.

-Jedan od razloga što sam ušao u klub je i negativan stav građana prema klubu, što se vidi u veoma maloj posećenosti na utakmicama. Preko 80% građana ima negativan stav upravo zbog netransparentnosti rada prethodne uprave, prevashodno u trošenju novca za rad kluba. Ima mnogo sudskih postupaka protiv bivših članova uprave i samog kluba, a kako stvari stoje, biće ih i još. Sve su to razlozi što su građani postali negativni prema Mladom Radniku. Mi ćemo posle revizije tačno znati na čemu se nalazimo i na osnovu toga napraviti plan konsulidacije kluba. Kolko će to trajati zavisi od svih nas, pretežmo od iskrenosti i posvećenosti članova kluba u radu na njegovom oporavku. Prvo što ćemo uraditi smanićemo broj zaposlenih u klubu, jer je nedopustivo da klub ima 21. zaposlenog, bez fudbalera. Taj broj za jednog radnika je smanjen, jer smo ukinuli mesto sportskog direktora, koji je imao platu od oko 60. 000 dinara. Gledaćemo na svaki način da smanjimo troškove i da do krajnjih granica racionalizujemo rad kluba. Nadam se da će i ostali članovi uprave da prihvate naše principe. Ako ih ne prihvate, mi ćemo onda izaći iz te priče i javnosti objasniti zašto smo to uradili. Ipak, uzdam se u zdravi razum svih nas u upravi i siguran sam da ćemo u dogledno vreme vratiti poljuljanu slavu kluba-naglasio je Pivac.

Nova uprava kluba donela je prvu odluku kojom je dosadašnji trener prvog tima Vladimir Stević i dalje ostao trener. On je uradio prozivku fudbalera sa kojim raspolaže i započeo prireme za prolećnu sezonu. Jedini cilj kluba je da ostane u Prvoj ligi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari