Dumanović: Gašić i Milić više ne mogu biti na čelu sektora bezbednosti 1Milan Dumanović - Foto: Medija centar

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović izjavio je danas da bi ministar policije Bratislav Gašić i načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić morali da budu smenjeni zbog masovnih ubistava u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu.

Dumanović je agenciji Beta kazao da iako ne postoji direktna odgovornost Gašića i Milića, oni zbog moralne i objektivne odgovornosti više ne mogu da obavljaju čelne funkcije u sektoru bezbednosti.

Naglasio je da je posebno bilo nedopustivo i neprofesionalno to što je načelnik beogradske policije Milić javno pokazao spisak s imenima đaka koje je K.K. planirao da ubije.

„Očekivali smo da će njih dvojica već prvog dana podneti ostavke iz moralnih i objektivnih razloga, onako kako je to učinio ministar prosvete Branko Ružić. S obzirom da se to nije desilo, premijerka Ana Brnabić bi morala da ih obojicu razreši dužnosti jer oni više ne mogu da obavljaju čelne funkcije u sektoru bezbednosti“, rekao je Dumanović.

Upitan da li očekuje da će biti ispunjen zahtev roditelja da se utvrdi odgovornost zbog javnog objavljivanja spiska s imenima đaka čije je ubistvo, kako je rečeno, bilo planirano, Dumanović je kazao da bi svi iz policije koje su iznosili u javnost detalje iz istrage trebalo da snose odgovornost.

„Očekujem da Veselin Milić bude smenjen, kao i Bratislav Gašić koji nije reagovao kada je načelnik beogradske policije javno pokazivao spisak dece. Takođe, odgovornost bi trebalo da snose i drugi policajci koji su pojedinim medijima dostavljali detalje iz istrage, kao što je bio slučaj s fotografijom uhapšenog ubice iz Mladenovca“, istakao je potpredsednik policijskog sindikata.

Dumanović je podsetio da su se u vreme vlasti Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića u Srbiji dogodila tri masovna ubistva, u kojima je nastradalo 30 građana, a da niko u javnom sektoru, osim sada ministra Ružića, nije smenjen ili podneo ostavku iz moralnih i objektivnih razloga.

„Novi policijski sindikalni savez očekuje da će premijerka Brnabić ispuniti zahtev roditelja, kao i zahtev opozicije da se smeni i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin. Mora, konačno, da dođe do odgovornosti svih pojedinaca i nadležnih institucija kada se dese ovako tragični događaji“, ocenio je Dumanović.

Roditelji đaka iz OŠ „Vladimir Ribnikar“ zatražili su od vlade Srbije da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, K. K. planirao da ubije.

Načelnik policije je saopštio i puno ime i prezime maloletnog dečaka osumnjičenog da je počinio masovno ubistvo.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K. K., kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K. K., po Milićevim rečima, planirao da ubije.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4“, rekao je Milić.

U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je devet osoba: osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Dečjoj bolnici.

Zbog pucnjave je uhapšen K. K. (14), učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masakr.

U oružanom napadu koji se dogodio 4. maja u kasnim večernjim satima u okolini Smedereva i Mladenovca, život je izgubilo osmoro ljudi, a ranjeno je 14 osoba. Za ovaj zločin osumnjičen je U. B. (21) iz Mladenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari