Dunja Mijatović pozvala na otvaranje vojnih i policijskih arhiva u regionu 1Foto: EPA-EFE/MARCUS BRANDT / POOL

Komesarka Saveta Evrope Dunja Mijatović ponovo je danas pozvala političke lidere u regionu na otvaranje policijskih i vojnih arhiva u regionu.

„Posle 30 godina sećamo se žrtava opsade Vukovara, od kojih mnoge još čekaju na istinu i pravdu. Ponovo pozivam političke lidere u regionu da otvore policijske i vojne arhive u koji bi mogali čuvati i informacije o nestalim licima i radi bolje saradnje na tom planu“, napisala je Mijatović na Tviteru povodom 30. godišnjice stradanja Vukovara.

Na današnji dan pre 30 godina, 18. novembra 1991, u Vukovar su posle tromesečne opsade ušli pripadnici tadašnje JNA i srpskih paravojnih formacija.

Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je proterano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Još se oko 300 osoba vode kao nestali.

Dnevno je na ovaj grad padalo oko 7.000 granata, usled čega je gotovo 90 odsto objekata u gradu uništeno.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari