Duplo više sredstava za pomoć crkvama i verskim zajednicama u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Predstavnici crkvenih zajednica i organizacija juče su u Skupštini garda potpisali ugovore o finansiranju, odnosno, sufinansiranju projekata za ovu godinu.

U ime Grada, ugovore je potpisao Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

– Veliko je zadovoljstvo da je Grad ove godine izdvojio 13 miliona dinara, što predstavlja skoro duplo više sredstava u odnosu na prošlu godinu za pomoć crkvama i verskim zajednicama na teritoriji grada Kragujevca – kazao je Čikiriz.

Po njegovim rečima, svi koji su podneli projekte su dobili sredstva, koja su ravnomerno raspoređena na 17 crkvenih opština.

– Potrudili smo se da, u dogovoru sa predstavnicima crkvenih zajednica i organizacija, odredimo prioritete i da se sredstva rasporede bratski i hrišćanski. Veoma nam je važno negovanje verske tolerancije i saradnje, kako zbog unapređenja verskih sloboda i prava, tako i zbog zaštite verskih objekata, nabavke relikvija i našeg duhovnoh suživota – poručio je on.

– Pre dve godine smo konkurisali za kopanje arteskog bunara, što je obezbedilo redovno vodosnabdevanje manastira – kazala je monahinja Tavita, igumanija manastira Lipar.

Sredstva koja im je grad Kragujevac odobrio ove godine će uložiti za pokrivanje, odnosno, izradu termoizolacije manastirskog konaka.

– Nadam se da ćemo pomoću ovih sredstava nabaviti materijal koji nam je potreban i tako obezbediti da grejanje u manastiru bude u potpunosti funkcionalno – istakla je ona.

Duplo više sredstava za pomoć crkvama i verskim zajednicama u Kragujevcu 2
Foto: Grad Kragujevac

– Pokrili smo crkvu i dve prostorije do crkve. Sada su nam dodeljena sredstva koja ćemo nameniti za arhiv i jednu gostinsku sobu, kako bismo kompletirali prvi i srednji deo crkve – kazao je Stjepan Vinojčić, župnik crkve Svetog Josipa u Kragujevcu.

Inače, sredstva u iznosu od 13 miliona dinara opredeljena su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2022. godinu, a u skladu sa objavljenim Javnim konkursom za finansiranje, odnosno, sufinansiranje projekata organizacija i zajednica u oblasti vera na teritoriji Kragujevca.

Više  vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari