Dušan Janjić: Rezultati lokalnih izbora na Kosovu očekivani jer imaju višestranačje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da su rezultati lokalnih izbora na Kosovu, prema kojima stranka Samoopredeljenje nije osvojila većinu glasova ni u jednoj opštini, očekivani iz razloga što je među Albancima na Kosovu prisutno višestranačje.

Janjić je za agenciju Beta kazao da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti znao da gubi izbore i da je zbog toga doneo odluku o probnim tablicama koje se dovele do niza incidenata na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak a nakon toga je doneo i odluku o akciji kosovske policije na severu Kosova.

Janjić je rekao da su oba incidenta dovela do straha kod građana Kosova, ali da je važna razlika u tome što su Srbi iz straha glasali za Srpsku listu dok su Albanci „imali opcije“ i zbog tog straha glasali protiv vladajuće stranke.

„Kurti možda nije računao da Beogradu treba sukob sa Prištinom. Zbog tih sukoba, glasao je maksimalan broj srpskih birača na Kosovu, i masovno su glasali upravo za Srpsku listu“, rekao je Janjić.

On tvrdi da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani u aprilu iduće godine, dodajući da je 2022. – godina izbora na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da je moguće da cele iduće godine bude bezbednosnih incidenata u regionu.

Na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova sa lokalnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u prvom krugu izabrano 16 gradonačelnika među kojima je devetoro iz Srpske liste, troje iz Demokratske partije Kosova (DPK) i po dvoje iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (DPK). Prema do sada poznatim rezultatima Samoopredeljenje nije osvojilo većinu glasova ni u jednoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari