„Duže traje tehnički pregled od pregleda kod lekara“: Dr Bojan Dereta o reformi zdravstva

Ostavite komentar


  1. Da li lekar koji je tek završio fakultet može da uradi sve što je navedeno? Ako specijalizira on ode iz doma zdravlja i onda smo opet na početku. A domovi zdravlja su katastrofa po pitanju prostora i opreme.

  2. Nazalost sve je ovo tacno.Doktori u primarnoj zastiti ne „pregledaju“ zakonski/normativno definisano 30-36 pacijeneta nego vecina duplo vise sto znaci da nemaju 10 nego 5 i manje minuta.Razmislite o tome.A o rukovodstvu vecine primarnih ustanova ne treba gubiti vreme, specijalizacije i edukacije se odobravaju na svakih „100“ godina(ovo vazi za unutrasnjost za BG je verovatno druga prica kao i za sve ostalo…)..Da i plata je diskutabilna za skolu,rad,trud….

  3. Tačno je to da tehnički daleko duže traje od pregleda u Domu zdravlja. Oni i ne pregledaju već samo upute daju i na osnovu izveštaja propisuju terapiju

  4. Tačno u metu! Čitav radni vek sam plaćao doprinos da bih danas bio zdravstveno zbrinut, a ja sam zdravo zabrinut.

  5. Nije mi jasno što mi stalno pokušavamo da izmislio rupu na saksiji iako je davno pronađena. U normalnom svetu nema domova zdravlja već samo lekarske ordinacije sa jednim ili nekoliko lekara i bolnice sa specijalistima. Preko tih lekara sve se rešava. Ali što bi prihvatili nešto što u svetu uspešno radi desetine godina kada mi imamo bolje znanje i svoj put.

  6. Da, lekar kada završi fakultet sve to zna, jer 6 godina nije malo. E onda se zaposli u domu zdravlja, i po ceo dan piše tuđe terapije po izveštaju, i deli upute, jer sve ono što je naučio, nema gde, kad i čime da izvede, i tako par godina dok ne zaboravi ni gde mu se nalazi fakultet. Onda nekako dobije specijalizaciju, i kada je završi, osim najuže onog čime se ta specijalnost bavi, ne zna više ništa, i nije u stanju komplikovanog pacijenta da sagleda kao celinu.

  7. Sve redje se upućuje na specijaliste,odugovlači se,te se na taj način pacijenti „guraju“u privatni sektor.
    Neophodna je ne samo reforma zdravstva već i stalna edukacija lekara i sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ostavite komentar


Društvo

Igor Jurić: Sve okolnosti koje su dovele do nestanka devojčice bude sumnju 10

Igor Jurić: Sve okolnosti koje su dovele do nestanka devojčice bude sumnju

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je da u slučaju nestanka devojčice Danke Ilić, sve okolnosti koje su dovele do ovog nestanka bude sumnju, kao i izjave bliskih ljudi devojčice koje su kontradiktorne, jer je u prvom mahu bilo teško poverovati da je devojčica od dve godina mogla da ide tako daleko da čak i policija koja je došla vrlo brzo na lice mesta nije mogla da je pronađe.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.