Dva iseljavanja zakazana za sutra 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Združena akcija „Krov nad glavom“ pozvala je sve građane/ke da se pridruže borbi u ostvarenju prava dve porodice u Novom Sadu: porodice Ninić, kako im od celog stana ne bi ostali samo dugovi nastali u borbi za očuvanje njihovog jedinog krova nad glavom, kao i Verice Vajdić i njenog sina Nikole, i da spreče izvršitelje da ih isele.

U saopštenju akcije „Krov nad glavom“ navodi se da će po nalogu Erste banke, izvršiteljka Jasna Anđelić danas pokušati da izbaci porodicu Ninić iz njihovog jedinog doma. Ninićima je potrebna pomoć u borbi protiv Erste banke i nezakonitog rada izvršiteljke koji pokušava da prigrabi sebi i svojim saradnicima ogromnu materijalnu korist.

Kredit od 94.500 evra podigli su 2007. godine i do zakazane prodaje su banci na ime kamata i glavnice isplatili nešto malo manje od 80.000 evra pri čemu je preostali dug iznosio oko 81.000 evra. U toku otplate kredita su imali problema sa smanjenjem plata, pa sa gubitkom posla, pa ponovo sa smanjenjem plata. Prodali su i kuću u Žablju kako bi nastavili otplatu da bi se dodatni problemi stvorili 2012. godine kada je Slobodanki Ninić dijagnostikovan rak debelog creva koji je tada i operisala. Uz lečenje koje još uvek traje, prošle godine je otišla u invalidsku penziju koja iznosi 14.300 dinara. Čak i u ovakvoj situaciji je i dalje naplaćivan dug: njoj je skidano dve trećine penzije, a mužu cela plata.

Novi problemi porodice Ninić počinju kada je 25. januara ove godine izvršiteljka Anđelić, koju je angažovala Erste banka, zakazala i održala prodaju stana, pri čemu je ceo postupak izvršenja sprovela ne obaveštavajući Jasnu kao solidarnog dužnika i suprugu vlasnika stana, a pokrenula je i postupak za utvrđivanje njenog dela vlasništva. Pored zabrane prodaje, izvršiteljka je stavila na licitaciju i prodala stan, navodi se u saopštenju.

Vericu Vajdić i njenog sina Nikolu, uz pomoć izvršitelja Vujadina Masnikose, pokušava da iseli Zoran Jovanović, bivši suprug i otac. Pre 15 godina on je svoju polovinu kuće kao poklon prepisao Nikoli. Nakon razvoda koji je usledio godinu dana kasnije, zbog nemogućnosti da se ugovor o poklonu datom maloletnom licu poništi, a zbog stalnog uznemiravanja i zahtevanja „svoje polovine“ porodične kuće, koja je inače podignuta na imanju Veričinih roditelja, Verica se odlučila da svoju polovinu kuće proda i isplati bivšeg supruga, u zamenu da se on odrekne prava uživanja nad kućom. Nakon 12 godina, Jovanović je, zbog navodnog osiromašenja, zahtevao poništavanje ugovora o poklonu što je sud i prihvatio dok je ugovor kojim Verica obeštećuje bivšeg supruga odbio da uzme u obzir. Neposredno pre nego što je sud konstatovao osiromašenje, Zoran Jovanović je supruzi i sinu nudio 22.000 evra da se dobrovoljno isele iz kuće. Iseljenje je zakazano za danas u 12:30 sati, a policija je najavila asistenciju izvršitelju, navodi se u saopštenju akcije „Krov nad glavom“ koje poziva sugrađane da se pre izvršenja okupe i ne dozvole iseljenja za ove dve porodice.

Uznemiravanje i pretnje

Verica Vajdić tvrdi da je bivši suprug Zoran Jovanović konstantno uznemirava slanjem mejlova i pisama, a usmeno je pretio i kako će joj „polomiti kosti“ kada je bude video. Policija to nije okarakterisala kao pretnje i savetuju Verici da pisma ne otvara. Svojevremeno, Jovanović je dobio zabranu prilaska Verici, zbog čijeg kršenja je osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari