Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesna Kopitović i direktor Gerontološkog centra Subotica dr Nenad Ivanišević potpisali su ugovore na osnovu kojih su ovoj ustanovi, na osnovu javnog konkursa, dodeljena sredstva za dva programa iz oblasti socijalne zaštite.

To su programi: „Bezbednost kao uslov za kvalitetan život korisnika“, u vrednosti od 1.700.000 dinara, i „Seoski domaćin“, u vrednosti od milion dinara.

Gerontološki centar Subotica je ustanova socijalne zaštite koja u svom sastavu ima tri domska objekta u okviru kojih se pružaju usluge institucionalne zaštite. Ukupan kapacitet ovih objekata je 530 korisnika, a u objektima su smeštena lica nezavisna od tuđe nege i pomoći, kao i lica fizički, psihički i kombinovano zavisna.

Donošenjem novog Zakona o protivpožarnoj zaštiti, Gerontološki centar Subotica svrstan je u drugu kategoriju subjekata ugroženosti od izbijanja požara. Radovi na izradi projekta i postavljanja sistema detekcije i dojave požara već su započeti, a sredstvima Pokrajinskog sekretarijata obezbediće se veća sigurnost korisnika, ali i zaposlenih u objektu „Dudova šuma“.

Gerontološki centar Subotica će, uz pomoć Sekretarijata, realizovati i projekat koji ima za cilj da pomogne starijem stanovništvu na selima. Projekat pod nazivom „Seoski domaćin“ usmeren je prvobitno prema starijim sugrađanima, teško obolelim, licima sa invaliditetom i onima koji žive sami i nemaju radno sposobnih u domaćinstvu. Usluga seoskog domaćina korisna je za penzionere koji nisu u prilici da zbog svog zdravstvenog stanja obave kućne poslove, kao ni zbog materijalnog stanja, jer ne mogu da plate drugim licima da usluge obave umesto njih. Kroz ovaj projekat će biti zaposlene četiri osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i trajaće četiri meseca.

Nakon potpisivanja ugovora sa Gerontološkim centrom, prof. dr Vesna Kopitović obišla je i Opštu bolnicu u Subotici i upoznala se sa uslovima i problemima u radu.

Poboljšani uslovi zahvaljujući ulaganjima

U Opštoj bolnici u Subotici postoji najveća potreba za ultrazvučnom dijagnostikom na polju interne medicine, ginekologije i neonatologije. Uz pomoć novog 4D ultrazvučnog aparata, lekari Službe za ginekologiju i akušerstvo su sada u mogućnosti da pregledaju više pacijentkinja nego što su bili u prilici kada su imali skromniju opremu. Za nabavku novog 4D ultrazvuka Vlada Vojvodine je izdvojila sredstva u iznosu od 3,9 miliona dinara i još oko 1,5 miliona za sonde. Ostala sredstva, u iznosu od oko 10 miliona dinara, izdvojena su za nabavku kreveta za intenzivnu jedinicu, kao i za endoskopske jedinice, po kojima je subotička Opšta bolnica postala prepoznatljiva. Zahvaljujući činjenici da se oko 80 odsto svih operacija u Službi za ginekologiju i akušerstvo radi laparaskopski, Opšta bolnica Subotica je postala vrlo prepoznatljiva, pa je u proteklom periodu dobila i ulogu edukativnog centra. Ova služba se može pohvaliti i sa vrlo kratkim vremenom boravka pacijentkinja, jer je prosečno vreme zadržavanja na ovom odeljenju oko 2,5 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari