Dvadeset godina od atentata na premijera Zorana Đinđića: Svet u šoku, Srbija u vanrednom stanju 1Foto: EPA PHOTO BETA -MILAN OBRADOVIC

Godina 2003, 12. mart: Premijer Srbije Zoran Đinđić preminuo je u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije u 13.30 časova, nakon što je u 12:25 časova ispred zgrade Vlade Srbije na njega izvršen atentat.

Na Đinđića je pucano iz zgrade u ulici Admirala Geparta 14, i pogođen je sa dva snajperska hica kada se nalazio u blizini sporednog ulaza u Vladu Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić proglasila je vanredno stanje, a Vlada Srbije trodnevnu žalost povodom smrti premijera.

Uslovi za proglašenje vanrednog stanja

Po članu 83, stav 8. Ustava Srbije, vanredno stanje proglašava predsednuk Republike na predlog Vlade, “kada su na delu teritorije Republike Srbije ugroženi bezbednost Republike Srbije, slobode i prava čoveka i građanina ili rad državnih organa”.

Predsednik Republike takođe donosi akte za preduzimanje mera koje takve okolnosti iziskuju, u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Đinđić je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha iz vatrenog oružja, a u Urgentni centar primljen je bez pulsa, pritiska i svesti. Odmah je započeta reanimacija a zatim i kompleksna hirurška intervencija u kojoj su učestvovale kardiohirurška i abdominalna ekipa”, rekao je tada potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Milan Verunović, pripadnik ličnog obezbeđenja Zorana Đinđića, ranjen je tom prilikom u bešiku, i nalazio se van životne opasnosti.

Saznanja Danasa

Zoran Đinđić bio je mrtav i pre nego što je pao na zemlju. Kako je konstatovao tim lekara, njegovo srce bilo je prosto raznezeno, jer je ulazna rana na desnoj komori srca bila veličine šest puta dva centimetra, a izlazna četiri puta jedan centimetar.

Jetra i slezina bile su potpuno raznesene. Hici su bili toliko razorni i precizni da bi probili svaki pancir, rekli su izvori Danasa.

Dvadeset godina od atentata na premijera Zorana Đinđića: Svet u šoku, Srbija u vanrednom stanju 2

Tog dana, u Beogradu je održana i hitna sednica Vrhovnog saveta odbrane Srbije i Crne Gore, na kojoj je Vojsci naloženo da se uključi u borbu protiv terorizma, u koordinaciji sa MUP-om Srbije.

Tadašnjem načelniku Generalštaba VSCG Branku Krgi naloženo je preduzimanje mera iz njegove nadležnosti u cilju podizanja borbene gotovosti jedinica Vojske.

Takođe, otkazane su i sve sportske i kulturne manifestacije.

Reakcije iz sveta

U prvim reagovanjima iz sveta na ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića izraženo je zaprepašćenje zbog tog zločina, ali i bojazan za dalju demokratizaciju Srbije.

Tadašnji predsednik SAD Džordž Buš uputio je izraze saučešća narodu Srbije.

Portparol Bele kuće Ari Flajšer izjavio je da će “Đinđić ostati zapamćen po svojoj ulozi u uspostavljanju demokratije u Srbiji i privođenju Slobodana Miloševića pravdi”.

Premijer Velike Britanije Toni Bler oštro je osudio atentat na srpskog premijera.

“Duboko sam zaprepašćen i ožalošćen vešću o ubistvu Zorana Đinđića. On je bio glavni nosilac demokratije i reformi u Srbiji”, kazao je britanski premijer.

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Havijer Solana podsetio je da je Đinđić bio njegov dobar prijatelj.

“Strašno je da takvo nasilje još postoji u jednoj demokratskoj zemlji. Sve moje misli su trenutno s njegovom porodicom”, naveo je Solana.

Dvadeset godina od atentata na premijera Zorana Đinđića: Svet u šoku, Srbija u vanrednom stanju 3
Foto: EPA PHOTO SASA STANKOVIC

Prvoosumnjičeni za ubistvo: Milorad Luković – Legija

Prvoosumnjičeni za ubistvo predsednika srpske Vlade Zorana Đinđića, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), pukovnik Milorad Luković Legija, nadimak je dobio zbog služenja u francuskoj Legiji stranaca, gde je stekao i prvo vojničko obrazovanje.

Završio je srednju muzičku školu u Beogradu i nikada nije služio JNA.

Legija je rođen 15. marta 1968. godine u Beogradu.

Tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji bio je pripadnik paravojne formacije Željka Ražnatovića – Arkana.

Osim toga, bio je komandant “crvenih beretki” (JSO), sve do smene zbog incidenta u diskoteci u Kuli i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na proslavi rođendana Svetlane Ražnatović.

Dvadeset godina od atentata na premijera Zorana Đinđića: Svet u šoku, Srbija u vanrednom stanju 4

Cela Srbija na poslednjem ispraćaju

Više stotina hiljada ljudi 15. marta 2003. godine došlo je na sahranu Zorana Đinđića u Beogradu.

Đinđić je tog dana sahranjen uz najviše vojne počasti, u Aleji velikana na Novom Groblju u Beogradu.

Istog dana uhapšeno je više lica u okviru akcije pronalaženja ubice i naručitelja ubistva, a saslušana je i pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Njena kuća je pretresena zbog sumnje da je noć pre ubistva ubica Đinđića tu prespavao.

Takođe, Legija je bio zamenik u paravojsci koju je predvodio njen suprug Željko Ražnatović – Arkan.

Nakon sahrane, građani su nastavili da posećuju grob Zorana Đinđića, ostavljajući na njemu cveće i paleći sveće.

Potraga za ubicama je nastavljena širom Srbije ali i regiona, koji je takođe smatrao da je smrt premijera Srbije veliki gubitak ne samo za njegovu zemlju, nego i za susedne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari