zoran đinđičfoto EPA/SRDJAN SUKI

Naša nacionalna istorija ponekad podseća na Sizifov posao, jer je kamen uz velike žrtve doguran skoro do vrha, ali onda proradi neki usud i sve se vraća na početak, govorio je nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, o čijoj biografiji piše Bojan V. Dimitrijević u dopunjenom izdanju knjige „Zoran Đinđić“, koju je objavio Arhipelag.

Knjiga „Zoran Đinđić“ je, pre svega, usredsređena na politički rad Đinđića, od njegovog ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine.

Dimitrijević je naveo da mu je poseban naučni, ali i politički izazov bio sabrati u okvire korica jedne knjige ono što je dostupno o dr Zoranu Đinđiću, prvom srpskom premijeru posle poluvekovne komunističke vladavine i lideru DS, posebno u vremenu koje je donelo različita tumačenja i interpretacije pojedinih događaja i ličnosti Đinđićeve epohe.

Ukoliko ova knjiga podstakne bolje ili preciznije shvatanje njegove uloge u srpskoj istoriji na razmeđu 20. i 21. veka, u tome će njena svrha biti ispunjena, dodao je Dimitrijević.

Knjiga uključuje i svedočenja Đinđićevih savremenika, prijatelja i saradnika iz različitih perioda njegovog života i rada, izbor fotografija iz Đinđićevog života, kao i misli i izjava iz perioda kada je bio premijer Srbije.

Nedostaje nam kondicija za ozbiljnu strategiju. Nedostaju nam ljudi sa jakim karakterom u javnom životu. Previše je površnog mudrovanja i površnog nezadovoljstva, koji ne podstiču i ne oplemenjuju akciju, nego je blokiraju, govorio je Đinđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari