Gradnja pešačkog mosta nije započeta ni dve godine nakon što ju je najavio gradonačelnik Zaječara 1Foto: M. S. / Danas

Decenijama stanovnici nekoliko naselja u Zaječaru, stari železnički most koriste kao pešački. Prelazak preko nije nimalo prijatan, naročito ne u zimskim uslovima, kada ima snega i poledice. Gradonačelnik Zaječara je pre dve godine najavio izgradnju pešačkog mosta, ali do danas niti je napravljen, niti ga neko spominje.

Kraći put do posla ili kuće nije uvek i onaj najbezbedniji. Stanovnici naselja „Pikovo imanje“, “Selište” i “Cerak” godinama kao prečicu do posla, kuće ili škole, koriste stari, železnički most.

Iako stari železnički most ima čelične oplate, kojima su prekriveni dotrajali drveni pragovi, što omogućava kretanje pešaka, kao i prostor za sklanjanje prolaznika u slučaju nailaska voza, on nije bezbedan, niti je namenjen za kretanje pešaka.

“Građani koji nemaju svoje prevozno sredstvo, gde spadam i ja, da bi došli do centra grada, uglavnom koriste prugu koja vodi do starog železničkog mosta. Pored pruge nemamo vise putanju koju smo imali do pre desetak godina, pa hodamo po kamenju, odnosno pruzi”, kaže za Danas čovek koga smo zatekli na mostu.

Gradnja pešačkog mosta nije započeta ni dve godine nakon što ju je najavio gradonačelnik Zaječara 2
Foto: M. S. / Danas

Prema njegovim rečima, deca idu prugom u školu, vraćaju se iz škole istim putem, a stari ljudi idu na zelenu pijacu i to sve preko starog i dotrajalog železničkog mosta.

Ovaj most naročito je opasan u zimskim mesecima, kada se na improvizovanom gazištu javlja poledici i led, koja prelazak čini veoma opasnim. Samo jedan pogrešan korak, ili trenutak nepažnje, mogu dovesti do fatalnog ishoda, pošto je malo potrebno da pešak završi u hladnu vodu Crnog Timoka.

Bez obzira na sve, stanovnici ovih naselja stari železnički most koriste svakodnevno, a njihov broj nije mali, pošto su naselja velika.

Gradnja pešačkog mosta nije započeta ni dve godine nakon što ju je najavio gradonačelnik Zaječara 3
Foto: M. S. / Danas

Na mesec dana pred izbore, početkom marta 2021. godine, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, putem društvene mreže fejsbuk najavio da je konačno nakon dugo vremena, stigao projekat pešačkog mosta koji će rešiti problem u ovim naseljima.

„Konačno, nakon dugo vremena, stigao je projekat pešačkog mosta koji treba da reši veliki problem, posebno dece, u naselju “Selište”, ispod bivše fabrike “Kristal”. Sledi priprema dokumentacije, raspisivanje tendera i realizacija projekta“, kazao je tada Ničić.

On je takođe istakao da će vrednost radova biti između 17 i 20 miliona dinara.

Gradnja pešačkog mosta nije započeta ni dve godine nakon što ju je najavio gradonačelnik Zaječara 4
Foto: M. S. / Danas

U nameri da proverimo dokle se stiglo sa izgradnjom najavljenog pešačkog mosta preko Crnog Timoka u Zaječaru, Danas je poslao pitanja gradonačelniku Zaječara, Bošku Ničiću, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Podsećamo, gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, gostujući na lokalnom radiju, jula 2019. godine, najavio je i izgranju mosta na Crnom Timoku koji će spojiti naselja Kotlujevac i Podliv.

Do današnjeg dana, nije počet ni taj most, kao ni pešački.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari