– Tražimo da nas premijer primi i da čuje naše probleme, da nam pomogne da ih prevaziđemo, objašnjava poljoprivrednik iz Jaše Tomića Mile Zarin zahteve koji su Banatski poljoprivrednici stavili na papir i predali u pisanom zahtevu Vladi Srbije. Poljoprivrednici iz Banata još pre dve nedelje krenuli su za Beograd, na protest protiv novog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, a od kada ih je policija zaustavila, oni i dalje stoje sa traktorima na zrenjaninskom putu kod Čente. Kolone traktora opominju na težinu nesuglasica između Ministarstva poljoprivrede i proizvođača.

– Ako ne dođe do razgovora i dogovora mi ćemo do Beograda svakako doći. Navikli smo mi na hladnoću, loše vreme jer u poljoprivredi nije lako. Ono što nam smeta to je što pune dve nedelje nismo dobili nikakvo objašnjenje od ministarke, niti bilo koga iz vrha države, ponašaju se kao da nas nema, kaže poljoprivrednik Stevan Radovančev.

Zahteve poljoprivrednika podržao je Industrijski sindikat Srbije, čiji predstavnici su obišli banatske ratare na Zrenjaninskom putu.

– Sindikalci su nas podržali, ali je potrebno da nas razumeju svi građani. Želimo da nam pruže priliku da objasnimo kakav je situacija u poljoprivredi. Mi proizvodimo hranu i ne damo da nas teraju sa njiva. Smatramo da strancima ne treba dati zemlju – kaže Dragan Kleut iz udruženja poljoprivrednika.

Banatski poljoprivrednici spremni su za protestnu vožnju traktorima kroz Beograd, kako bi pokazali da se od zemlje živi i hrane građani Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari