Dve trećine diplomaca Državnog univerziteta ima posao, najbolje zarađuju arhitekte 1Foto: N. Kočović

Oko 700 diplomaca Državng univerziteta u Novom Pazaru pronašlo je posao i trenutno radi, što je oko 65 odsto od ukupnog broja onih koji su završili studije na toj visokoškolskoj ustanovi, pokazuju podaci Ministarstva prosvete.

Najviše zaposlenih je među onima koji su diplomirali na departmanu za sport i fizičko vaspitanje (56), posle kojih slede psiholozi (48), fizioterapeuti (46), te ekonomisti i pravnici kojih po 45 trenutno radi.

Podaci Ministarstva prosvete pokazuju da diplomci Državnog univerziteta na posao prosečno čekaju devet meseci, što je za dva meseca duže u poređenju sa onima koji su visoko zvanje stekli na nekoj drugoj visokoobrazovnoj ustanovi u Srbiji.

Do posla najbrže dolaze profesori matematike ili fizike, za dva i po meseca, dok je informatičarima, hemičarima i inženjerima poljoprivredne proizvodnje potrebno godinu i po dana.

Prosečna plata zaposlenih sa diplomom Državnog univerziteta je oko 74.000 dinara, što je za 26.000 dinara manje od plate radnika sa diplomama drugih univerziteta.

Najbolje zarađuju arhitekte (oko 110.000 dinara) i inženjeri građevine (85.000 dinara).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.