Inicijativa mladih za ljudska prava: Nije zaboravljen teroristički napad na autobus “Niš-Ekspresa” 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da nije zaboravljen teroristički napad na autobus “Niš-Ekspresa” u mestu Livadice, u blizini Podujeva, kada je na današnji dan pre 20 godina ubijeno 12, a ranjeno 10 civila srpske nacionalnosti.

Nakon što je mešovito veće Vrhovnog suda Kosova 13. marta 2009. godine „usled nedostatka dokaza” Florima Ejupija oslobodilo optužbi, taj zločin ostao je nekažnjen.

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova podsećaju kosovske institucije na obavezu procesiranja tog napada, posebno jer je to jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

Postizanje pravde za sve žrtve i preživele iz rata, kao i za žrtve zločina povezanih sa ratom, ključno je za pomirenje i izgradnju mira između društava u regionu, navodi se u saopštenju Inicijative.

U terorističkom napadu na autobus poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari