Zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov i član Opštinskog veća Boban Nikolić, kadrovi DS-a, posle odluke Opštinskog odbora DS da ova stranka izađe iz lokalne vlasti, odbili su nalog Odbora, nisu podneli ostavke i čekaju konačni rasplet iz centrale stranke. Predsednica pirotskog odbora DS Danijela Ćirić kaže da zamenik predsednika SO i član Opštinskog veća, pošto nisu podneli ostavke, nisu više funkcioneri ove stranke u organima lokalne vlasti, te da DS prelazi u opoziciju.

– Na sednici Odbora koja je preksinoć održana doneta je odluka da moraju da se poštuju stranački akti i da svi funkcioneri i odbornici moraju da poštuju odluke Opštinskog odbora o izlasku iz vlasti, a da funkcioneri podnesu ostavke. Od 16. februara, kada smo doneli odluku o izlasku iz vlasti, zamenik predsednika SO i član Opštinskog veća Sreten Savov i Boban Nikolić nisu više funkcioneri DS-a. Nisu podneli ostavke i ukoliko ne ispoštuju odluke protiv njih ćemo morati da sprovedemo proceduru u skladu sa stranačkim aktima, odnosno da sprovedemo disciplinski postupak. U toku je i procedura oko statusa odbornika, a konačnu reč daće Izvršni odbor stranke. Naša odluka o izlasku iz vlasti je legitimna i pri njenom donošenju smo bili potpuno autonomni – kaže za Danas Ćirićeva, ne želeći da komentariše informacije da će neki od sadašnjih odbornika biti zamenjeni.

Zamenik predsednika SO Sreten Savov tvrdi za naš list da je još uvek zamenik predsednika SO.

– Ovde sam dok SO ne konstantuje da više nisam zamenik predsednika SO po proceduri koja je predviđena. Sednica SO se očekuje do kraja marta. Dakle, ovoj odluci Opštinskog odbora neću da se povinujem, uprkos mogućim posledicama. Mislim da je na potezu centrala stranke koja treba da odluči da li će pojedinim odbornicima biti oduzeti mandati i time stavi do znanja da podržava odluku OO o istupanju iz vlasti ili ne. Sama odluka o izlasku iz vladajuće koalicije veoma je loša po DS u Pirotu jer se ruše svi mostovi saradnje sa koalicionim partnerima koji učestvuju na republičkom nivou (G17 plus, SPS i SPO). Većina ovih stranaka i predsednik opštine podržali su izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije 2008. godine i učestvovali u kampanji liste Za evropsku Srbiju – kaže Savov.

– Naglašavam da lokalna vlast nema velikih problema i da radi normalno. Izlaskom DS iz vlasti neće biti ugrožena skupštinska većina. Smatram da samo normalnom saradnjom i aktivnim radom u lokalnoj samoupravi DS može da se nada uspehu na sledećim lokalnim i što boljim rezultatima na republičkim izborima. U ovom trenutku ne razmišljam, ako OO DS kaže da više nisam njihov funkcioner, da se priključim nekoj drugoj stranci, članici vladajuće koalicije – kaže Savov.

Član Opštinskog veća Boban Nikolić za Danas kaže da još uvek nije doneo nikakvu odluku posle zahteva OO da podnese ostavku.

– Za sada ne podnosim ostavku i očekujem rasplet i reagovanje stranke. Svestan sam da prema odluci Opštinskog odbora u ovom trenutku u Veću ne predstavljam DS. Da li ću i dalje biti član Opštinskog veća zavisi i od odluke predsednika opštine koji je predložio sve članove Veća, a SO nas je izabrala. S obzirom da će biti određenih reakcija Izvršnog odbora stranke oko mandata odbornika, očekujem i reakciju o mom statusu. Član sam DS od 1990. godine i jedan sam od osnivača ove stranke u Pirotu. S obzirom da više ne predstavljam DS u Opštinskom veću, moguće je i da će naredni koraci biti da me zbog nepoštovanja stranačkih odluka isključe iz stranke, što me ne bi iznenadilo – kaže Nikolić.

Odluka demokrata da pređu u opoziciju neće ugroziti vladajuću većinu u SO, koja i bez njih ima 31 mandat od 56 odborničkih mesta. Do sada je grupacija koju su činile lista Koalicije za Pirot, G17 plus i SPO sa DS i SPS imala 40 mandata. Demokratska stranka ma devet, a SRS 16 mandata.

Rastakanje stranačke strukture

Povodom istupanja DS iz lokalne vlasti u Pirotu, prvi demokratski predsednik opštine Pirot, od 1997. do 2000. godine , Tomislav G. Panajotović kaže za Danas da se nedavna najava predsednika Borisa Tadića o neophodnosti centralizacije u funkcionisanju DS, očigledno ne sprovodi.

– Dokaz je to što pojedini opštinski odbori, poput pirotskog, pozivajući se na autonomnost u odlučivanju o lokalnim koalicijama, to često čine suprotno dugoročnijim interesima DS. Posledice takvih odluka su još ozbiljnije, ako, kao što je to slučaj u Pirotu, dovode do drastičnih podela u opštinskim organizacijama. Sve to vodi rastakanju stranačke strukture, čije će se posledice videti već na prvim narednim izborima. Možda raskoli partnera u vlasti u lokalu neće uticati na trenutnu stabilnost koalicije na vlasti u Republici, ali je to slaba uteha ako se očigledno ozbiljno ugrožavaju pozicije Demokratske stranke u narednom odmeravanju snaga sa opozicijom – kaže Panajotović.

Raspoređivanje

Radnik Opštinske uprave Jovan Jovanović, građevinski inspektor i potpredsednik OO DS, nekoliko dana posle odluke OO DS da izađe iz lokalne vlasti, raspoređen je na mesto šefa Mesne kancelarije u selima Staničenje i Crnoklište.

– Rešenje o raspoređivanju dobio sam u ponedeljak pri kraju radnog vremena. Ne mogu da tvrdim da li ima uticaja to što je DS donela odluku da izađe iz vlasti i da je to jedini pravi razlog. Smatram da je ovo jedna vrsta mobinga. Očigledno je da novo rešenje ne odgovara mojim stručnim kvalifikacijama, jer sam diplomirani građevinski inženjer.Uložio sam prigovor – kaže Jovan Jovanović.

Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošić kaže da je dosadašnji šef ove mesne kancelarije raspoređen na kurirsko mesto i da je to mesto ostalo upražnjeno.

– Na ovo novo radno mesto Jovanović se raspoređuje privremeno na tri meseca dok ne rešimo taj problem. Jovanović je na ovo radno mesto raspoređen prema potrebi službe i nema nikakve veze sa odlukom DS da izađe iz lokalne vlasti i nema nikakve veze sa politikom – kaže Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari