DW: Šta svaki lekar u Srbiji mora da zna?

Ostavite komentar


  1. Čovek je svojevremeno napravio spisak lekara javnog sektora koji su radili poput onog kolubarskog bagera 25h dnevno. Kada bi se tome dodao angažman istih tih lekara i u privatnom sektoru postaje jasno da je problem u našim zakonima. Nigde, osim u Srbiji, lekar ne može istovremeno da radi u državnom i privatnom sektoru ili da se porodica rasporedi, pa da oni iz javnog sektora preusmeravaju pacijente u privatni.
    Znate li šta se desilo sa lekarima koji su muzli javnu kravu do iznemoglosti? Ništa, zaboravilo se na njih, niko ne zna jesu li nastavili istim tempom, a zaboravilo se i na dobru stvar koju je Saša Janković hteo da pokrene, a to je oduzimanje moći hobotnicama da sve poslove sebi zadrže i oteraju mlade lekare iz države.
    Kada smo kod Niša, imamo staru magnetnu, radila se nadogradnja uz taj objekat da bi se ubacio još jedan aparat za magnetnu rezonancu, a još uvek te upućuju na snimanje u privatni sektor jer sada možeš da zakažeš termin za kraj maja. Zbog čega se ne omogući specijalizacija mladim lekarima? Ovako nam, uz zdravstveno osiguranje koje država redovno uzima, malo istresu džepove i dodatno zarade i nikom ništa, jer lekar je beli medved.
    Za probleme maldih lekara odgovorni su državni službenici koji su pisali zakone, poslanici koji su izglasali ovako nakaradne zakone, a odgovorni smo i mi koji ćutimo i ne zahtevamo da se ova oblast uredi. Ako svuda jedan lekar može da bira između privatnog i javnog sektora, zbog čega je to kod nas neizvodljivo? Zbog čega dozvoljavamo da nam hobotnice oteraju decu?
    Lekari se žale na nisku zaradu, a niko im ne preporučuje da višu zaradu ostvare u privatnom sektoru i oslobode mesto u javnom sektoru mladim lekarima.
    Da se ne zavaravamo, lekari svoju zaradu i te kako investiraju ne samo u svojoj grani, nego i u druge privredne grane. Novac im nije pao sa neba, niko od njih nije prijavio iskopani ćup, niti ih iko pita odakle ima novac za investicije uz tako nisku zaradu. Ako ne plate porez na dobit, nego ga prikriju, obaveza poreskih inspektora je da im izvrše unakrsnu proveru imovine i prihoda i na taj način obezbedi nova radna mesta deci koja su prinuđena da odlaze odavde.

    1. Nije istina da nigde sem u Srbiji nije dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u drzavnoj sluzbi. Pitam se otkuda Vam ta informacija? Moja koleginica radi u Londonu i radi i u privatnoj i u drzavnoj ordinaciji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.