Džamonja Ignjatović o smeni s mesta koordinatorke tima DPS: Prema meni su se ponašali kao da sam državni neprijatelj 1Foto: Screenshot/YouTube/24 minuta sa Zoranom Kesićem

Meni niko ništa zvanično nije zamerio, ni moje stavove i minuli rad, ali jesu ispoljavali netrpeljivost, a zvanično sam smenjena, pa isključena zbog ugovora koji, prema njihovom mišljenju, nisam smela da potpišem, izjavila je danas za N1 profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Tamara Džamonja Ignjatović.

Tamara Džamonja Ignjatović, koja je smenjena s mesta koordinatorke tima Društva psihologa Srbije (DPS), angažovanog na projektu pružanja psihosocijalne pomoći posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca, dodaje da je formalno smenjena zbog ugovora, a na predlog psihološkinje koja je zaposlena u Vojsci Srbije.

Politički nisam bliska nijednom krugu i ne znam ko je čiji, tako da o ljudima iz Izvršnog odbora ne želim da govorim, o njima govore njihova dela. Njihov argument da nisam smenjena, jer me oni nisu ni postavili na čelo tima za koordinaciju, zamena je teza – nisu ni mogli da me imenuju jer u tom trenutku DPS nije ni imao Izvršni odbor, napomenula je profesorka.

Tamara Džamonja Ignjatović je rekla da će nastaviti svoj rad u radnoj grupi Vladi Srbije za podršku mentalnom zdravlju, međutim napominje da je sigurna da to ne može biti efikasno kada nema podršku udruženja iz kojeg dolazi.

Prema njenim rečima, poslove koordinacije aktivnosti Društva psihologa Srbije (DPS) je obavljala prema ugovoru koji je potpisala sa Institutom za mentalno zdravlje, kako bi se u najkraćem roku pomoglo onima kojima je pomoć bila potrebna nakon tragedija u Ribnikaru i okolini Mladenovca.

Dodaje da je taj ugovor potpisan početkom juna, kada DPS nije ni imao izvršni odbor, koji bi ga umesto nje potpisao.

Čak sam proverila i sa pravnicima i rečeno mi je da to nije propust i kršenje zakona i statuta, istakla je Tamara Džamonja Ignjatović, koja napominje da je novi izvršni odbor je izabran krajem juna, a na čelo tog tela je došla Dunja Simić.

Potom je tokom jula taj ugovor preispitavan i meni je zamereno što sam ga potpisala. Iako u njemu nema ničeg spornog, niti je na bilo koji način naštetio Društvu psihologa Srbije. Prema meni su se ponašali kao da sam državni neprijatelj, nastojali su da sve što radim sabotiraju na kontrolišući način. To je postala prilično neprijatna atmosfera za rad, rekla je profesorka.

Situacija je kulminirala početkom avgusta kada je smenjena sa mesta koordinatorke projekta sa Institutom za mentalno zdravlje, a do smene je došlo na predlog Anite Popović, članice Izvršnog odbora, koja je zaposlena kao psiholog u Vojsci Srbije.

Upravo ona je preuzela moju funkciju. Uprava ona je prošlog petka predložila da mene i isključe iz pomenutog tima – i za to je dobila podršku, rekla je Tamara Džamonja Ignjatović.

Zatraženo je i da nova članica radne grupe bude Dunja Simić, predsednica Izvršnog odbora, pa ćemo videti kako će to na sledećem sastanku izgledati, dodala je ona.

Televizija N1 je kontaktirala i Dunju Simić, koja je bila dugogodišnja saradnica Nebojše Stefanovića, međutim, ona ih je uputila na Projektni tim DPS ili na Izvršni odbor.

Na dodatno pitanje N1 da li je članica Srpske napredne stranke i da li je još formalno zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova nije odgovorila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari