Džastin Getlin: Izviždani šampion 1Foto: FoNet/AP

Dvanaest godina bilo je potrebno Džastinu Getlinu da ponovo postane šampion sveta u trci na 100 metara.

Umesto ovacija dočekali su ga zvižduci publike okupljene na Svetskom prvenstvu u Londonu, manje zbog grehova iz prošlosti (američki sprinter bio je u dva navrata suspendovan zbog dopinga), više zato što je Huseinu Boltu, kome je SP u Londonu poslednje takmičenje, „oteo“ bajkoviti završetak karijere. Getlin je deonicu završio za 9,92 sekunde, iza njega je bio Kristijan Koleman (9,94), dok je Bolt zaslužio bronzu sa vremenom 9,95.

– Oglušio sam se na zvižduke i ostao koncentrisan. Oni koji me vole navijali su za mene. Gubio sam dosta od Bolta poslednjih godina, sad sam ga dobio i to u njegovoj poslednjoj trci. Prišao mi je nakon trke i rekao mi da nisam zaslužio zvižduke, rekao je Getlin, koji se nakon trke poklonio Boltu, a ovaj mu uzvratio zagrljajem da bi kasnije za svog rivala kazao da je „dobar čovek“.

Poslednji trijumf Getlinu nije doneo samo tituli „najbržeg čoveka na svetu“ već i „najstarijeg šampiona“ u trci na sto metara. U nekim drugačijim okolnostima bio bi to povod podužih hvalospeva o dugovečnosti, međutim u Getlinovom slučaju pokrenuta su pitanja – da li je Amerikancu korišćenje nedozvoljenih supstanci pomoglo da toliko dugo traje i još važnije, da li se još uvek oslanja na njihovu pomoć, sve to u vreme kada Svetska atletska federacija objavljuje rat dopingu zabranjujući učešće na svetskim događajima desetinama sportista zbog doping skandala.

Američki atletičar prvi put je suspendovan na godinu dana 2001. jer je bio pozitivan na amfetamine. Druga suspenzija usledila je od 2006. do 2010. jer je bio pozitivan na testosteron. U obe prilike prvobitne kazne su drastično smanjenje a sprinter je insistirao da je nevin. Kako je tvrdio, pozitivni rezultati posledica su uzimanja leka za poremećaj pažnje, odnosno masaže kremom koja je imala u sebi nedozvoljene supstance, što on nije znao.

Džastin Getlin rođen je 1982. u Bruklinu. Na svojim prvim Olimpijskim igrama u Atini osvojio je zlatnu medalju na 100 metara. Godinu dana kasnije postao je i svetski šampion u Helsinkiju. Posle suspenzije uzeo je po srebro na SP u Moskvi i Pekingu (oba puta od njega je bio brži Bolt). Ovim medaljama pridodao je i po zlato, srebro i bronzu na 200 m i dva srebra sa štafetom na 100 m na OI odnosno SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari