Džeremi Korbin: Razočarani laburista 1Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

„Veoma razočaravajuća noć za britanske laburiste“, bila je prva reakcija DŽeremija Korbina, lidera britanske Laburističke partije, nakon najgoreg poraza stranke od 1935. Kako je kazao, dalje neće predvoditi stranku na narednim izborima.

Činjenica da je Bregzit polarizovao i podelio debatu u Britaniji te poništio, kako je kazao, normalne političke debate, doprinelo je, prema mišljenju Korbina, ovakvim rezultatima laburista.

Hroničari britanske političke scene prisećaju se, međutim, kada je juna 2016. dan nakon što su Britanci na referendumu podržali Bregzit – vest koja je tutnjala meridijanima – većina onih u koje se svrstava Korbin – liberalne demokrate, pripadnici socijalističkih intelektualnih i političkih elita, koji su zastupali opciju ostanka zemlje pod okrilje Unije, zapitali su se šta je doprinelo krahu njihove ideološke platforme.

Upirali su prstom upravo na Korbina. Verovatno su imali na umu njegovu evroskeptičnost koju je zagovarao još od kada je Britanija pristupila Evropskoj ekonomskoj zajednici 1975. Bio je protivnik i Ugovora o Evropskoj uniji ili Mastrihtskog sporazuma 1993, kao i Lisabonskog ugovora iz 2008. Onda se činilo logičnim što je još od 2011. zagovarao raspisivanje referenduma o izlasku Britanije iz članstva Unije.

Kako je govorio, „EU je birokratska aparatura sačinjena da bi se zadovoljili materijalni interesi i potrebe samo jednog „malog“ dela globalističkih elita na štetu radničkog staleža“.

Međutim, u vreme kampanje za lidera laburista 2015. zvanično je podržao suprotnu opciju – da možda ipak postoje razlozi zbog kojih bi Britanija trebalo da ostane punopravna članica Unije. Smatrao je da je EU „sigurna luka za sve evropske narode i garant zaštite prava svih socijalnih kategorija Britanaca“.

Tada je od premijera Dejvida Kamerona tražio da u pregovorima sa Briselom zahteva uspostavljanje novog sistema socijalne politike koji bi uticao na bolji socijalni položaj radnika u Britaniji, ali i u samoj EU.

Najveći deo svog političkog staža Korbin je bio „bekbenčer“- političar koji nije imao poverenje svojih saboraca jer je promovisao politički kontroverzne ideje i doktrine koje se nisu uklapale u platforme delovanja laburista.

DŽeremi Korbin (70) rođen je nedaleko od Bristola u Engleskoj. NJegovi roditelji bili su članovi Laburističke partije u koju se i sam učlanjuje kao tinejdžer.

Tri puta se ženio. Iz drugog braka ima tri sina. Strastveni je biciklista, nema automobil i, kako sam tvrdi, živi skromno bez nepotrebnih troškova. Voli umetničku književnosti. Navijač je FK Arsenal.

Kao prepoznatljivo lice antiratne koalicije „Stop ratu“ britanskog premijera Tonija Blera je otvoreno karakterisao kao masovnog ubicu i ratnog zločinca. U vreme bombardovanja NATO-a na SRJ 1999. Korbin je vodio snažnu antiratnu kampanju odbacujući tzv. argumente koje su zastupnici vojne intervencije navodili kao razloge za pokretanjem vojne sile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari