Potpredsednik SAD Džo Bajden je juče u Ankari pozvao Tursku da uvede nove sankcije Iranu i pohvalio je zbog vršenja pritiska na Siriju radi prestanka obračuna vlasti sa antivladinim pubunjenicima. „Nastavljamo da podržavamo diplomatsko rešenje za naše probleme sa Iranom.

Ipak, verujemo da je vršenje pritiska na lidere Irana neophodno za postizanje sporazuma i zato podstičemo naše partnere, uključujući Tursku, da uvedu nove sankcije Iranu“, kazao je Bajden, navodi Beta.

Visoka zvaničnica UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je u da je Sirija ušla u fazu građanskog rata, pošto je više od 4.000 ljudi poginulo, a sve više vojnika dezertira i stupa u borbu protiv snaga predsednika Bašara al Asada. Turska je ove sedmice najavila nove ekonomske sankcije protiv Sirije, pošto predsednik Asad nastavlja da guši osmomesečnu pobunu. „Radujemo se pooštravanju međunarodnih sankcija kao načina za promene u Siriji“, kazao je Bajden turskom dnevniku „Hurijet“.

Bajden se juče u Ankari sastao sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i predsednikom Skupštine Džemilom Džidžekom. Bajden je rekao i da će SAD „nastaviti da sarađuju sa Turskom na ostvarenju zajedničkih interesa na Bliskom istoku i u Severnoj Africi“. Jedan iranski general izjavio je ranije da će Teheran gađati radarski sistem NATO za rano uzbunjivanje u Turskoj, ako SAD ili Izrael napadnu Iran zbog sumnje Međunarodne agencije za atomsku energiju da Iran u tajnosti pravi nuklearno oružje.

Ankara je septembra prihvatila postavljanje radara na turskoj teritoriji kao deo protivraketnog sistema NATO. Turska tvrdi da štit nije usmeren na neku određenu zemlju, ali Teheran tumači da je svrha radara zaštita Izraela od iranskih raketnih napada u slučaju rata. Očekuje se da će Bajden podstaći Tursku da unapredi odnose sa nekadašnjim saveznikom Izraelom, poremećene prošlogodišnjim izraelskim napadom na brodove sa pomoći za Palestince u Gazi. Izraelski komandosi su tada ubili osmoro državljana Turske i jednog Amerikanca turskog porekla.

Potpredsednik SAD je sa turskim zvaničnicima razgovarao i o sukobu turskih vlasti sa kurdskim pobunjenicima. Bajden je u Ankari rekao da povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja decembra ne znači da SAD „za sobom ostavljaju haos“. „Pošto se najveći deo američkih trupa već povukao iz Iraka, ne očekujemo da će se bezbednosna situacija na severu Iraka dramatično izmeniti“, kazao je. Potpredsednik SAD je izrazio i zabrinutost zbog, kako je ocenio, propusta u oblasti poštovanja ljudskih prava u Turskoj. „Izrazili smo zabrinutost zbog tema kakve su dug pritvor pre suđenja i kršenje slobode izražavanja koje pogađa novinare i internet“, kazao je Bajden i dodao da bi najavljene novine u turskom ustavu trebalo da „prodube poštovanje ljudskih prava svih građana Turske Bajden je iz Turske otputovao u Grčku gde će se sastati sa novim premijerom Lukasom Papadimosom.

Visoka komesarka UN za ljudska prava izjavila je da Sirija „mora pod hitno da odgovara“ zbog zločina protiv čovečnosti. Otvarajući vanrednu sednicu Saveta za ljudska prava UN o stanju ljudskih prava u Siriji, Navi Pilaj se osvrnula na poražavajući izveštaj međunarodne istražne komisije koja je pod mandatom UN istraživala zločine protiv čovečnosti što su počinile sirijske snage bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari