Narodna skupština Republike Srpske (RS) prihvatila je juče ostavku premijera Aleksandra Džombića i njegovog kabineta. Od 69 poslanika na posebnoj sednici Skupštine, odluku Vlade RS da podnese kolektivnu ostavku podržala su 63, dva su glasala protiv, a četvoro poslanika se uzdržalo od glasanja.


Opozicioni poslanici su ocenili da Džombić odlazi jer u poslednje vreme nije želeo da ispunjava naredbe i povinuje se zahtevima Milorada Dodika, predsednika RS i lidera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

– Predsedniče Vlade, vi niste podneli ostavku predsedniku RS ili parlamentu, vi ste podneli ostavku šefu SNSD Miloradu Dodiku – rekao je šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica.

On je ocenio da je Džombić „politički odstreljen“ i „obeščašćen“ samo zato što „Miloradu Dodiku treba neko ko će da sluša“.

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić ocenio je politički nekorektnim to što je predsednik Dodik svega 15 minuta razgovarao sa Džombićem o ostavci Vlade.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić je kazao da je Džombić otišao sa premijerske funkcije „na uvredljiv način“. Čavić je rekao da je Džombića smenio Dodik koji odlučuje o svemu u RS, i ocenio da promena premijera i zamena tri ministra ne mogu dati „impuls“ radu Vlade što Dodik očekuje.

– Ključni problem našeg društva je to što je vlast tamo gde je Milorad Dodik. Vi (Džombić) ste žrtva te politike i svi koji dođu će biti žrtva takve politike – ocenio je Čavić.

„Teško je zbog krize“

Šef poslaničkog kluba vladajuće SNSD, Željko Mirjanić je rekao da je teško ekonomsko stanje u RS posledica globalne ekonomske krize, ali da je, uprkos tome, RS stabilna. On je istakao da je poslanički klub SNSD dve godine podržavao Džombićevu vladu i da ne želi da komentariše stavove opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari