Američki predsednik Džordž Buš potpisao je direktivu kojom se Beloj kući daje mnogo veća kontrola nad propisima i političkim odlukama koje vlada donosi u cilju zaštite zdravstvenog sistema, bezbednosti, životne okoline, građanskih prava i privatnosti.
Buš je tim povodom izjavio da svaka federalna agencija mora imati političku kancelariju za nadzor koju će voditi imenovano političko telo.

Američki predsednik Džordž Buš potpisao je direktivu kojom se Beloj kući daje mnogo veća kontrola nad propisima i političkim odlukama koje vlada donosi u cilju zaštite zdravstvenog sistema, bezbednosti, životne okoline, građanskih prava i privatnosti.
Buš je tim povodom izjavio da svaka federalna agencija mora imati političku kancelariju za nadzor koju će voditi imenovano političko telo. To telo će nadgledati pravila i dokumenta koja će davati smernice za rukovođenje industrijom. Prema tome, Bela kuća će imati svog čoveka u svakoj agenciji koji će analizirati vrednosti i beneficije novih pravila i starati se da agencije sprovode predsedničke prioritete.
Džefri Rosen, generalni savetnik u kancelariji Bele kuće za Upravljanje i budžet, izjavio je: „Ovo su klasične, korisne mere vlade koje će federalne agencije načiniti otvorenijim i odgovornijim“.
Poslovne grupe pozdravile su novu odluku Bele kuće, ističući da je njihov cilj da se smanji breme federalnih propisa. Ovi tereti su velika briga za mnoge grupe, uključujući i za mali biznis, koji daju jaku političku i finansijsku podršku Bušu. Potrošačke, radničke i grupe za zaštitu životne sredine odbacile su propise Bele kuće ističući da to daje veću kontrolu Beloj kući i da će omesti napore agencija da zaštite narod. Tipično, agencije su izdavale propise na osnovu zakona koje donese Kongres. U mnogim slučajevima statut nije precizirao šta bi agencije trebalo da rade, dajući im priličan domet u interpretiranju zakona i primeni pravila. Prema direktivama koje je izdao Buš, federalne agencije moraju identifikovati „specijalni tržišni neuspeh“, ili problem koji opravdava vladinu intervenciju. Buš je dodao da agencije moraju dati Beloj kući šansu da preispita „svaki značajni upravljački dokument“ pre nego što ti dokumenti budu objavljeni.
Kancelarija za menadžment i budžet već je razradila proces za preispitivanje predloženih pravila. Ali, u poslednjih nekoliko godina mnoge agencije su zaobilazile ovaj proces izdavanjem upravljačkih dokumenata kojima se utvrđuje kako će oni sprovoditi federalne zakone i ugovorene zahteve.
Peter Štraus, profesor prava iz Kolumbije, izjavio je da se direktivama postiže veliko povećanje kontrole Bele kuće nad domaćom vladom. „Gubitkom kontrole u Kongresu predsednik čini sve ne bi li povećao svoju kontrolu nad izvršnom branšom“.
Henri Vaksman, demokrata iz Kalifornije u Predstavničkom domu i predsednik Komiteta za nadzor i reforme vlade izjavio je: „Direktive omogućavaju političkom osoblju Bele kuće da diktiraju odluke iz oblasti zdravstva i bezbednosti, čak i uprkos neslaganjima nepristrasnih stručnjaka vlade. Ovo je užasan način upravljanja, ali i velika novina za specijalne interese“.
Pod novim pravilima Bele kuće sve federalne agencije moraju svake godine da „procene ukupne vrednosti i koristi svih svojih pravila“. Bela kuća je svim agencijama rekla da u pisanju upravljačkih dokumenata oni ne smeju da uvode nove pravne obaveze i da ne smeju da koriste prinudni govor i reči „treba, mora, iziskuje, ili potražuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari